zondag 26 oktober 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Jules Van Der Sickel

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer Jules Van Der Sickel, medestichter en bestuurslid van de bond de Oud-Strijders van Sint-Laureins.

... De heer Jules Van Der Sickel werd geboren te Wontergem op 03.03.1885 en overleed te Sint-Laureins op 10.03.1971. Hij behoorde tot de klas van 1905 en was 29 jaar toen de oorlog uitbrak in 1914. Door loting werd hij als milicien aangeduid, maar als gediplomeerd brancardier van het Rode Kruis werd hij niet opgeroepen in vredestijd, doch bij de mobilisatie in 1914 moest hij onmiddellijk het leger vervoegen in het depot van Dendermonde. Van hier werd hij naar het hospitaal van Leuven gestuurd om de gekwetsten te verzorgen. Als gevolg van het Duitse offensief werd dit hospitaal achtereenvolgens verplaatst naar Gent, Zeebrugge en Oostende. Hier werd onze goede vriend gelicencieerd en naar huis gestuurd.
Maar nog vooraleer de Duitsers Sint-Laureins bereikt hadden in 1914 vertrok hij naar Holland en kwam terecht in Uden, alwaar hij tot 01.03.1915 verbleef. Gekweld door de gedachte zijn makkers op het Belgische front niet te kunnen bijstaan vertrok hij vrijwillig over Rotterdam, Londen en Calais om opnieuw het Belgische Leger te vervoegen. Reeds in juni 1915 trok hij naar het front en maakte deel uit van de 6e legerafdeling. Hij deed dienst bij de "colonne d'ambulance" in de sectoren van Steenstraete en Diksmuide, waar hij zeer verdienstelijk en levensgevaarlijk werk verrichtte. Als soldaat van de oudste klassen, bracht hij hier twee lange jaren door aan het front.
Op het einde van 1917 werd hij naar het kamp "Richard" gestuurd, nabij Tours en vandaar vertrok hij naar de sanitaire trein, om de gekwetste en zieke soldaten van Adinkerke naar Calais te vervoeren, een gevaarlijke taak daar dat traject zeer vaak werd gebombardeerd. Hij eindigde zijn oorlogsdienst in 't veldhospitaal van Beveren aan de IJzer, waar hij hielp bij de radiografie, vooraleer te worden gedemobiliseerd.
Voor het volbrengen van zijn plicht voor Volk, Land en Gezin werd hij vereremerkt met tal van onderscheidingen o.a. Oorlogskruis met Palm, Burgerkruis 1e klas en vele andere ...

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten