Sint-Margriete : Een bezoek aan de Wereldtentoonstelling?

 Sinds 1851 in Londen voor het eerst een universele Wereldtentoonstelling werd gehouden, waarop al wat nieuw was op de hele wereld getoond werd en de landen zich voorstelden, werd overeengekomen dat beurtelings elke natie iets dergelijks zou inrichten! Door de interesse van het steeds groeiende aantal deelnemers en de toename van de massa nieuwsgierige bezoekers volgden in de komende jaren over de hele wereld soortgelijke manifestaties.

Zo ook in België, in 1885 Antwerpen, in 1888 Brussel, 1894 Antwerpen en in 1897 Brussel de eerste erkende universele Wereldtentoonstelling in België! En de eerste in de nieuwe eeuw was LUIK 1905

Bij de Wereldtentoonstelling te Luik kreeg Schoolhoofd Julien Van Cauwenberghe die 37 jaar lang te Sint-Margriete zijn beste krachten had gewijd aan de opvoeding der jeugd, het diploma en de zilveren medaille 1e groep 1e klas Lager Onderwijs. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jozef Van Cauwenberghe voordien onderwijzer te Sint-Laureins. Julien overleed in 1928.

In 1910 volgde Wereldexpo BRUSSEL


Men merkt op de prentbriefkaart dat in BRUXELLES het enige Nederlands blijkbaar het Paviljoen was!

Alhoewel de clerus fijntjes liet noteren dat ze de vooruitgang van kennis en wetenschap genegen waren en het experiment toejuichten lieten ze de zondag voor de opening van Expo GENT 1913 van op de kansel in alle parochies de brief voorlezen van de aartsbisschop en de bisschoppen van België :

Na uitvoerig gewezen te hebben op hun bezorgdheid voor de lichamelijke en zedelijke gezondheid van de kinderen wijzen ze nogmaals op het zedelijk verderf door de cinema met name de losbandige vertoningen en de driftige verwekkingen die de cinema gewoonlijk aanbiedt aan de nieuwsgierige menigte. Maar dan komt het : Op de tentoonstelling te Gent zijn verschillende uitstallingen te vinden die de zedelijkheid kwetsen! De ouders en directies van scholen zullen niet bezoeken en ook niet laten zien het Paleis van Schone Kunsten, het zaaltje gezeid "des humoristes français", verschillende zalen van boekhandel en gravuur, de kijkkasten langs den weg gesteld, ... en verschillende "attracties" die onbetamelijk zijn!


 In 1930 bij het eeuwfeest van België hebben we dan de dubbeltentoonstelling ANTWERPEN en LUIK. België had in 1914 de organisatie op zich genomen voor een wereldtentoonstelling maar de Eerste Wereldoorlog verstoorde de voorbereidingen. ANTWERPEN richtte zich op het maritieme, het kolonialisme en de Vlaamse kunst en cultuur, terwijl LUIK zich verdiepte in de industriële groei en de Waalse kunst en cultuur.





Expo BRUSSEL 1935 aan de Heizel, met een 30-tal deelnemende landen en 20 miljoen bezoekers, waaraan we nog steeds herinnerd worden door de Eeuwfeestpaleizen gaf terug een beeld van wat er in elk land als typisch gold. Ook werden zoals steeds de laatste uitvindingen en nieuwigheden gedemonstreerd, zo liet Philips de nieuwste ontdekkingen en verwezenlijkingen van het nieuwe medium Televisie zien. Niet te verwonderen dat dit paviljoen een massa nieuwsgierige kijkers te verwerken kreeg! Zoals bij alle vorige exposities in eigen land waren ook hier inwoners van ons dorp als bezoeker present, ook al was hiervoor een combinatie van fiets en trein onontbeerlijk. Een pluspunt was, een kennis in de stad der gebeurtenis. Zo zie je hier een verre neef, rijkswachter Emile De Roose die gastvrij optreed als gids voor de jongedames Celina en Maria Maeyens die tijdens hun verblijf tevens ook kennis maken met de stad.


En als laatste blijft Expo 1958 BRUSSEL of bij ons kort genoemd EXPO '58 nog volop in ons geheugen. Op dezelfde locatie als de vorige in 1935.

Met in het achterhoofd de Tweede Wereldoorlog stond de editie '58 volledig in het teken van het geloof in vrijheid en vooruitgang. Het was de 27e universele wereldtentoonstelling en het werd een enorm succes. Er waren 44 deelnemende landen en meer dan 42 miljoen personen bezochten het evenement. Kenmerkend waren het Atomium en de Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde en als meest innovatieve en tot de verbeelding sprekende uitvinding de spoetnik!
Tot hier het nieuwe; wat hetzelfde bleef als bij de manifestatie van 1935, was dat nu niet de oudere generatie, maar wijzelf op onze beurt gastvrij werden ontvangen voor een meerdere dagen durende visite aan de grootste foor van de wereld, door Emile De Roose in Vorst die ondertussen ex-rijkswachter  op zijn curriculum zag staan!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten