Sint-Laureins : De fanfare of onder ons gezegd 't Muziek van Sente voor 1904 ! De Stichting.

Toen Desiderius Geersens zich in 1827 als nieuwe geneesheer te Sint-Laureins vestigde, vond hij bij aankomst, wat hij later zelf neerschreef in zijn historische notities, een woest en verlaten gewest met bomen beplant, wiens bevolking letterlijk verbasterd, en van alle regels van gewone beschaving beroofd was. Het bolspel was het enige vermaak der inwoners. Tot zover zijn eigen, niet bijster vleiende woorden. Afkomstig van Oostende en afgestudeerd aan de universiteit van Gent kan wellicht hebben bijgedragen aan de cultuurschok die hij te verwerken kreeg en waarvan de neerslag terug te vinden is in zijn geschiedkundige aantekeningen.
Maar mogelijks liggen eerder, volgens mijn bescheiden mening, een paar ontgoochelingen opgelopen bij zijn politieke ambities, mede aan de grondslag van zijn pessimistische kijk op zijn verblijf te Sint-Laureins ! Enigerlei vorm van frustratie is niet zo ver gezocht ! Bij de gemeenteverkiezingen op 21.07.1834 werd dokter Geersens burgemeester, maar hij werd in 1842 niet herkozen. Hierna werd hij nog een tweede maal tot burgemeester gekozen maar na een hevige kiesstrijd verliest hij deze op 31.10.1854 in het voordeel van brouwer Frans Huyghe die een eerste maal gehuwd was met een dochter van de rijke en vermaarde Thomaes en na haar dood hertrouwde met de weduwe van Frans Thomaes. Wanneer zijn zoon Jules Geersens zich als dokter te Sint-Laureins vestigt, verlaat de oude dokter Geersens de gemeente en gaat te Brugge wonen, waar hij overleed.
Tijdens zijn verblijf te Sint-Laureins was dokter Geersens er wel in geslaagd in 1829 een klein zangkoortje bij elkaar te krijgen, bestaande uit vijf personen, waarvan hij bestuurder was, met als doel door verzorgde zang de kerkelijke diensten op Zon- en Feestdagen op te luisteren. Hieruit zou dan stilaan een vriendengroep ontstaan die samen musiceerde en zodoende vind men in 1839 reeds sporen van een "Sociëteit van toonkunde", het prille begin van een muziekmaatschappij met als motto "Vermaak en Eendracht" onder leiding van dokter Geersens. Maar in de nasleep van de hevige verkiezingsstrijd in 1836 tussen dokter Geersens en Frans Huyghe leidde de onenigheid tot tweespalt en kwam er een einde aan het vermaak en de eendracht !
Maar dokter Geersens die het even later tenslotte haalde en herkozen werd als burgemeester, gaf niet op en probeerde het opnieuw in 1843 met de muziekmaatschappij deze keer "Concordia" genoemd. Het lokaal was gelegen op het dorp in de herberg "In de Vriendschap" bij De Bevere Leopold.
Dirigent dokter Geersens behaalde overal in het Meetjesland successen met zijn fanfare en nam deel aan heel wat festivals o.a. in 1835 met de eerste fanfare in IJzendijke, Maldegem en Bassevelde en daarna in 1842 IJzendijke, 1845 Ertvelde, 1851 Eeklo en Kaprijke, 1854 IJzendijke, Maldegem en Bassevelde, 1858 Sluis en Aalter, 1859 Bassevelde, 1860 Waarschoot, 1862 IJzendijke, 1863 Watervliet, 1866 Aalter, 1868 Biervliet, IJzendijke, Eeklo en op 19.07.1868 met zowel Belgische als Nederlandse maatschappijen te Sint-Laureins zelf ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.
Na zijn uiteindelijke nederlaag in de hevige kiesstrijd van 1854 hoopten de politieke strubbelingen zich steeds meer op en toen zijn zoon hem als dokter opvolgde in 1877 en hij zelf naar Brugge verhuisde, was de maatschappij op sterven na dood.
Maar hoe dan ook, Sint-Laureins had nood aan een fanfare en in 1883 werd door de jonge notaris Viktor Taelman beroep gedaan op de bereidwillige oude muzikanten en werd "Concordia" als liberale muziekmaatschappij opnieuw opgericht. Edward Strymes, zoon van Strymes Charles en Steyaert Sophie uit de oude herberg "De Pluim" en tevens klerk bij notaris Taelman uit villa Dennenbos in de Leemweg werd bestuurder. Toen zijn ouders in "De Pluim" hun gouden bruiloft vierden werd door de muziekmaatschappij "Concordia" een serenade ten beste gegeven. Deze begaafde muzikant stierf echter veel te vroeg in 1888 op 27-jarige leeftijd.


Hij werd opgevolgd door Pieter Blommaert en daarna door Aloïs Blancke die dirigent bleef tot in 1938 toen "Concordia" met haar activiteiten stopte.
De vele optochten bij kermissen, deelnames aan festivals, serenades bij speciale gelegenheden en de jaarlijkse vieringen van St.Ceciliafeesten zijn zo talrijk, dat het ondoenbaar is, ze alle op te sommen. Wat volgt is dan ook maar een keuze van enkele hoogtepunten uit de vele jaren van muzikale vreugde en vermaak !

Het is de algemene vergadering van de commissie der fanfaremaatschappij Concordia die beslist aan welke evenementen wordt deelgenomen en met welk programma. Zo beslist men bijvoorbeeld in september 1889 deel te nemen aan de samenkomst van maatschappijen te Maldegem op zondag 15 september. Alsook de kermisfeesten in Sint-Laureins op zondag 22 september op te luisteren zowel op zaterdag met een concert op de kiosk om 8 uur 's avonds, als op zondag met een vriendenfeest met de naburige maatschappijen waar men tijdens het afgelopen jaar ook was uitgenodigd, als op maandag na de dienst.

Op zondag 17.08.1890 wordt een luisterrijk muziekfeest gegeven ter gelegenheid van de inhuldiging van het nieuw en prachtig vaandel der Maatschappij "Concordia" met medewerking van het Gemeentebestuur. Met op zaterdag 16 aug. om 8.30 u. een concert op de kiosk van 't Dorp. En op zondag op Kiosk A aan de kerk : de fanfare van Sint-Laureins, de fanfare "Getrouwe" van Eeklo, de fanfare "Elk naar zijne kracht" van St.Kruis, het zangkoor "Bloemenkrans" van Eeklo, de fanfare van Maldegem en de harmonie "St.Cecilia" van Bassevelde. Op Kiosk B aan de Kantijnstraat : de fanfare van Sleidinge, de fanfare "Amicitia" van Eeklo, de fanfare "Tijd en Vlijt" van Waarschoot, de fanfare "St.Cecilia" van Sint-Margriete, de fanfare van Watervliet en het zangkoor " Eede's grenszangers" van Eede. Des avonds om 8 u. algemene verlichting en grote fakkeltocht.
Duizenden bezoekers waren toegestroomd. Het vaandel was een geschenk van de heer De Meulemeester-Standaert, voorzitter der genootschap en van de heer notaris Taelman, haar krachtigste beschermheer. Het was van de hand van de Brugse kunstenaar de heer Th. De Vuyst die de kunst verstaat met gouddraad en fluweel te toveren. Het weder was prachtig, de huizen prachtig versierd en de ontvangst geestdriftig en vriendelijk.

Op Maldegem kermis zondag 20.09.1891 's namiddags was er een verbroederend Muziekfeest voor de Muziek- en Koormaatschappijen der omliggende gemeenten met 16 deelnemers, waaronder de fanfare van Sint-Laureins "Concordia" met Groot mengelstuk en Lannerianna, grande valse (Kessels). Om 2 u. samenkomst der deelnemende maatschappijen aan de Statie, welke van daar stoetsgewijze de voornaamste straten van het dorp zullen doortrekken om daarna zich te begeven naar het Gemeentehuis, waar de plechtige ontvangst zal plaats hebben door de Gemeenteoverheid en de premies onder de deelnemende maatschappijen worden verloot.

Maandag 04.02.1895 vierde het pompierskorps van Sint-Laureins zijn jubelfeest van 25 jaar bestaan.  's Avonds om 18 uur kwam de fanfare Concordia hun vrienden geluk wensen. Dit werd door de pompiers met veel vreugd aanvaard en daardoor werd het feest nog meer opgeluisterd.

Zaterdagavond 16.11.1895 vergastte de heer notaris Taelman de muzikanten met een lekker gastmaal ter gelegenheid van zijn 25-jarig notariaat. De heilswensen ontbraken niet, het was een vrolijke en echt aangename avond.

Tijdens de gemeentekermis van Maldegem op zondag 18.09.1898 ging een muziekfeest door ter gelegenheid der inhuldiging van 't nieuw vaandel der katholieke fanfare "Nut & Vermaak" Er waren 8 deelnemers waaronder de fanfare van Sint-Laureins met Het Landjuweel (Ellegiers) en Jeanne Hachette (Charles). Om 13.30 u.samenkomst aan de Statie voor de deelnemende maatschappijen waarna optocht van de stoet en na aankomst op de marktplaats zullen de maatschappijen verwelkomd worden op de kiosk en zal hun de erewijn aangeboden worden.

Gemeente Maldegem. Internationaal festival voor harmonieën en fanfaren op zondag 11.06.1899 ingericht door het gemeentebestuur met welwillende medewerking der fanfaremaatschappijen "Sinte Cecilia" en "Nut & Vermaak" Er waren 20 deelnemers verdeelt over 3 kiosken : Markt, Molentje en Westeindeke. Op de kiosk der markt speelde te 18.30 u. de fanfare van Sint-Laureins "Concordia" bestuurder Aloïs Blancke met Polka Marguerite, pour piston et bugle (A.Cambrux) en Liberté, ouverture (J.Martin). Om 13.30 u. ter statieplaats vorming der stoet, om 14 u. optocht tot marktplaats, ontvangst ten Gemeentenhuize en aanbieding van de erewijn aan de besturen der maatschappijen. Om 15.30 u. aanvang festival en om 18 uur ten Gemeentenhuize trekking en uitreiking der premies.

Ter gelegenheid van Maldegem kermis op zondag 15.09.1901 waren daar 8 vreemde muzieken waaronder ook "Concordia" van Sint-Laureins welke bij de premietrekking 10 fr. ontving.
Concordia maakte van de gelegenheid gebruik een serenade te brengen aan het achtbaar provinciaal raadslid de heer Alb. Van Oye voor zijn bevordering tot Officier in het Franse Ere Legioen.

Op zondag 03.08.1902 had te Sint-Laureins de inhuldiging plaats van 't nieuw Gemeentehuis met een groot festival. Rond half drie kwam de lange stoet der muzieken in beweging en stapte -nogal snel- de lange Dorpsstraat op, weg en weer tot over de brug van de vaart. Het doet altijd goed de Belgische en Hollandse maatschappijen in één stoet te zien marcheren en vooral te zien hoe onze noorderbroeders medejubelen bij elke stap die onze gemeenten op de weg naar vooruitgang doen. Het was de heer Leopold De Zutter burgemeester, die allen welkom heette in de raadszaal. De heer Prosper Van Acker dankte in naam der maatschappijen. Op drie kiosken, op het gemeenteplein, aan de Kantijnstraat en op het Moleneinde gaven de verschillende maatschappijen concerten en heel de dag door bleef de feestelijke stemming aanhouden tot 's avonds een welgelukte verlichting het heuglijke feest besloot.

Maandag 23.11.1903 vierde onze fanfaremaatschappij onder het bestuur van Aloïs Blancke haar 20e Ceciliafeest. Niet minder dan 54 muzikanten en ereleden schoven 's middags aan voor een lekkere maaltijd toebereid door de weduwe Leopold De Bevere. Bij het nagerecht nam Clement Verstraete, secretaris der fanfare, het woord. Hierbij benadrukt hij vooral de geest van overeenkomst en de onderlinge vriendschap welke altijd onder alle leden heerst, zodat men met een gerust gemoed de toekomst mag tegemoet zien. Het is voor het onvermoeibare bestuur ook een grote vreugde te bestatigen dat gedurende het afgelopen jaar het aantal der muzikanten met 18 nieuwe kunstminnaars is aangegroeid. Hij stelt ter bespreking tijdens volgende vergadering voor, om in de loop der komende winter een muziekfeest in te richten met het eigen Muziek en enige Gentse kunstliefhebbers, waarvan de opbrengst zou gebruikt worden, deels voor de kas en deels voor de aankoop van prijzen om onder de muzikanten verloot te worden. Hij merkt terloops fijntjes op, als alle bestuursleden en muzikanten, elk in de kring waarin zij zich dagelijks bewegen, voldoende kaarten verzetten, gemakkelijk 150 fr. zuivere opbrengst zou kunnen verwezenlijkt worden zodat men 100 fr. zou kunnen storten in de kas en 50 fr. besteden aan de aankoop van prijzen. Vooraleer te sluiten dankt hij tevens het gemeentebestuur voor de bestendige ondersteuning en gedenkt hij op deze dag hun afgestorven goede vriend Leopold De Bevere, wiens plaats aan de dis voor de eerste maal ledig is gebleven sinds het bestaan der fanfare, waarvan hij een der stichters was.
En hij besluit : "En nu, Mijne Heren, nog eens het glas geheven op de groei en bloei der maatschappij en op de gezondheid van allen die er deel van uitmaken ! Ik heb gezegd  !"
In een zeer gepast antwoord drukte de heer notaris Verstrynge zijn vertrouwen uit in de fanfare en beloofde zijn verdere steun. Rond 22 uur trok elkeen voldaan over de genoeglijke dag en in vrede naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten