Sint-Laureins : Bouw van de jeugdlokalen in de 20e eeuw Sportpark.

I. SPORTPARK.

Op 27 juli 1954 wordt tussen de COO (Commissie van Openbare Onderstand, het latere OCMW) van Sint-Laureins vertegenwoordigd door de toenmalige voorzitter Edmond Notteboom, enerzijds, en de Parochiale Werken van Sint-Laureins vertegenwoordigd door pastoor Petrus Moens, anderzijds, een overeenkomst getekend waarbij een terrein toebehorende aan de COO wordt overgedragen aan de Parochiale Werken te gebruiken als speelplein en dit vanaf 1 januari 1954.

Begin 1955 werd door onderpastoor Gratiën Van Hulle een bestelling bomen en planten geplaatst bij boomkwekerij Van Hulle te Balgerhoeke. Door Jules De Bruyne, bouwkundige te Zomergem, werden plannen getekend van een gebouw samen met een ontwerp voor een sportplein, door het gemeentebestuur van Sint-Laureins onder burgemeester Emiel De Sutter op 31.03.1955 goedgekeurd. Er werden uitnodigingen, programma's en ingangskaarten gedrukt voor het Gymnastisch Feest ter gelegenheid der feestelijke opening van het nieuwe Parochie-sportpark op zondag 5 juni 1955. Een keurgroep turners van het Sint-Vincentiuscollege uit Eeklo onder leiding van turnleraar Lucien Van Hulle, broer van de onderpastoor, gaven een demonstratie van hun kunnen. Met het optrekken van de gebouwen volgens plan werd pas in 1956 begonnen.

In de werkingsverslagen en de boekhouding in de daaropvolgende jaren bijgehouden door de onderpastoors Van Hulle, Van Laere en Van Wichelen zien we het aantal kinderen die tijdens de vakantiemaanden gebruik maken van de speelpleinwerking evolueren onder de kundige leiding van het onderwijzend personeel der beide lagere scholen, waarvan de aanwezigheidslijsten nauwkeurig werden bijgehouden, aangevuld met nu en dan enkele bereidwillige jongeren. Ondertussen krijgen we heel wat festiviteiten, naast de gewone samenkomsten, op het plein, van de plaatselijke chiro, sportfeest BJB-meisjes, ruiterfeest BJB-jongens, circus Libot, Jeugdolympiade 1968, sportfeest KLJ, sportmanifestaties van Davidsfonds en van BGJG, spel zonder grenzen, en vele andere... Ook kreeg de voetbalclub, een bestaand caféploegje, hier een heropleving en waren FC De Goalgetters opgericht in 1974 hier lange tijd thuis tot zij in 1981 verhuisden naar hun nieuwe stek in de Celiekerkweg. Ook de volleybal-vereniging zorgde hier eerder voor de nodige juichkreten en is de kiem voor het ontstaan van Jeugdhuis 't Sentenaarke hier niet gelegd tijdens één van de vele vakantiewerkingen ?

Onschatbaar is de energie en de materiële steun van verschillende parochiepriesters, allerlei volwassenen en jongeren van Sente maar ook van daarbuiten, gemeentewerklieden, beleidsinstanties waaronder COO, gemeentebestuur provincie en staat, BJV, NDO Oost-Vlaanderen, enz... de verenigingen en kinderen ten bate !

Vanaf september 1973 krijgen we dan een nieuwe stimulans van de werking bij de overname door onderpastoor Laureyns. Hij zorgt voor de nodige financies voor de bouw van een overdekte speelruimte, ondertussen vereist voor het speelplein ter verkrijging van subsidies van het bestuur voor jeugdvorming, en onmisbaar voor de bloeiende voetbal als kantine ! Dank zij de forse aanpak en flinke arbeid van vele vrijwilligers, van ouders van speelpleinbezoekende kinderen en vooral ook van de mensen van onze Sentse voetbalploeg FC Goalgetters was het gebouw in een recordperiode voltooid, de openingsreceptie had plaats op 21 december 1974. Onderpastoor Johan Laureyns zorgt bovendien voor de officiële erkenning van het vakantiespeelplein door het Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur, met ingang van 01.12.1974 in categorie A II. In 1975 start hij met het propageren van de opleiding voor monitoren en na de eerste jaren samen met het onderwijzend personeel kan hij na 1977 het werk aan, enkel met een mooie ploeg van gebrevetteerde jongeren ouder dan 17 jaar welke allen een gespecialiseerde opleiding hadden genoten. Er wordt een weide tussen het bestaande voetbalplein en het godshuis bijgevoegd, de speeltuigen die vroeger vóór de gebouwen stonden worden hier geplaatst en camions zand worden gestort zodat ook de kleuterschool dankbaar gebruik kan maken van de zandbak en de speeltuigen. De KLJ wordt ook gebruiker van de speelpleingebouwen. Wanneer Johan, "schön" voor de ingewijden, ons na 7 jaar op 3 november 1980 als laatste onderpastoor van de parochie op zijn beurt verlaat zorgt hij ervoor dat er een gepaste structuur is geschapen om al het geleverde werk niet verloren te laten gaan, ondanks de aanhoudende vijandelijke interacties van de toenmalige pastoor. Een gemotiveerde groep enthousiastelingen kan het werk verderzetten, zodat alles kan doorgaan in de Smissestraat tot het gemeentebestuur uiteindelijk de taak van de parochie overneemt en zorgt voor een nieuw aangelegd speelplein aan 't Singelken op een nagelnieuw sport en recreatiedomein 't Sentrum. Op 01 juli 2017 wordt hier met een openings-BBQ de start gegeven voor de verderzetting van een prachtig initiatief door een hechte vriendenploeg van immer enthousiaste jongeren !  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten