Sint-Laureins : Verdwenen dorpsgezichten - De processiekapellen.

Op elk der hoeken van de vierhoekige processieomloop stond ooit een kapel. Deze 4 kapellen werden gebruikt als rustaltaren bij de jaarlijkse processies, waarbij telkens de zegen werd gegeven met het Allerheiligste.


Slechts één blijft er van over, namelijk de eerste die tijdens de ommegang werd aangedaan, op de zuidelijke hoek van de Dorpsstraat de vroegere Brieversweg en de oostelijke kant van het Nieuwbedelf in de volksmond bedacht met verschillende tekenende namen o.a. het ommegangstraatje, het suikerstraatje of nog het strontstraatje. Deze kapel werd opgericht ter ere van het H.Hart en bevindt zich voor het vroegere huis van Meester Vanhijfte. Jules Valcke, gediplomeerd hovenier, boom- en fruitteler, melkhandelaar, secretaris van de Onderlinge Bijstand, medestichter secretaris en nadien voorzitter van CM afdeling Sint-Laureins, overduidelijk een bezige bij,woonde daar recht tegenover in de Dorpsstraat, en zorgde samen met zijn dochters voor de eerste kapel, waarbij op de straat voor de ingang door hem steeds een prachtig bloementapijt werd aangelegd bij de jaarlijkse processies.

De tweede kapel die spijtig genoeg werd gesloopt, stond op de zuid-oostelijke hoek van Nieuwbedelf en Rommelsweg, was toegewijd aan de H. Jozef en opgericht in 1858 door Henri Huyghe.


De derde kapel in de ommegang, eveneens gesloopt, bevond zich op de zuid-westelijke hoek van Rommelsweg en Leemweg, de vroegere Boterhoeksche Kerkweg of Pastorijstraat of nog Gouvernementstraat, en was gebouwd in 1855 in opdracht van Frans Huyghe, brouwer en zevende burgemeester van Sint-Laureins, en familie. Ze is toegewijd aan O.L.Vrouw Onbevlekt-Ontvangen, wat kan worden verklaard door het feit dat de bouw gebeurde kort na de plechtige dogmaverklaring  van 08.12.1854.


Bij de vierde en laatste kapel van de ommegang, eveneens verdwenen, hoort een heel verhaal. Toen in 1639 de pastorie op het kerkhof verdween werd er op de hoek west van de Leemweg en zuid van de Dorpsstraat een nieuwe gebouwd met daarnaast een kapel. Maar in 1896 werd deze pastorie en meteen de kapel afgebroken, nadat pastoor De Swaef geweigerd had het vochtig en bouwvallig gebouw te betrekken en hij uit eigen zak voor een nieuw onderkomen had gezorgd. Hiermede werd terzelfder tijd voldaan, zoals hij zelf verklaarde, aan een algemene wens van hem, uit genegenheid voor de vooruitgang van zijn duurbare parochie, met name, voorzien in een plaats voor een openbaar plein, dat zou kunnen gebruikt worden voor kermissen, feesten en grote plechtigheden of eventueel voor een jaarmarkt desgewenst wekelijkse markt.
Ingevolge een overeenkomst tussen de Kerkfabriek in zitting van 03.12.1893 en het Gemeentebestuur van Sint-Laureins in zitting van 29.11.1893 wordt dan ook besloten in 1894 een nieuwe kapel te bouwen aan de overkant van de Leemweg. Bijgevolg een verhuis van de afgebroken kapel van de westkant naar de oostkant van de Leemweg, met de voorgevel op de Dorpsstraat en tussen de toenmalige waterloop langsheen de Leemweg en het huis toen bewoond door Jan Van Damme en diens zuster, dit met de toestemming van Van Damme die toen tevens secretaris was der Kerkfabriek. Deze kapel was toegewijd aan O.L.Vrouw van Lourdes en werd getekend door bouwkundige Van Wassenhove uit Eeklo.


Hier kwamen zoals aan de vele Maria-kapelletjes op verschillende wijken van de parochie, de gelovigen elke avond in de Meimaand bijeen, hier was dit na het Lof in de kerk, om te bidden en voor het zingen van de bekende Marialiederen.
Drie van de vier kapellen zijn dus voor goed verdwenen, twee volledig, de laatste werd vervangen door een surrogaat kapel. Men kan zich afvragen in hoeverre dit getuigt van respect voor onze voorvaderen of van eerbied voor het weinige overblijvende erfgoed, hoe bescheiden ook, van Sint-Laureins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten