Waterland-Oudeman : WO I - Feldpost tijdens de Grooten Oorlog.


Feldpost tijdens de Grooten Oorlog.

Naar schatting gingen in WO I meer dan 28 miljard brieven en postkaarten tussen Duitse soldaten en hun heimat, hun familie, vrienden en bekenden, heen en weer. Ook tussen de verschillende legereenheden onderling. Dagelijks werden van 1914 tot 1918 gemiddeld 16 miljoen postzaken verhandeld !De Pruisische Generaal Veldmaarschalk en Generaal Stafchef Graf Helmuth von Moltke formuleert het als volgt : “OHNE FELDPOST IST EIN KRIEG NICHT ZU FÜHREN ! “

Het ontvangen van post betekende enorm veel voor zowel de soldaten aan het front als voor de achterblijvers thuis. De private correspondentie moet voor alles het mentale welzijn van de soldaten bevorderen en ondersteunen. De lengte van de mededelingen, toelaatbaar voor de censuur, varieert van snel neergepende levenstekens zoals : “Met mij is nog alles goed” tot uitvoerige beschrijvingen van het soldatenleven. Dikwijls is het een eenvoudige dankbrief  voor de ontvangen levensmiddelen of voor wat er in een oorlogspakket stak dat naar een soldaat aan het front gestuurd werd. Door de penibele omstandigheden waarin men dikwijls verblijft of door tijdsgebrek krijgt het postkaart formaat de voorkeur, veelal met groepsfoto’s, of korte berichten, karikaturen of gewoon zichten van de plaats waar men op dat ogenblik gestationeerd was.


OOK TE WATERLAND-OUDEMAN WAREN IN 1916 DUITSE SOLDATEN VOOR DE GRENSBEWAKING INGEKWARTIERD. BIJGAANDE 3 ZICHTKAARTEN VAN HET DORP STUURDEN ZE NAAR HET THUISFRONT.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten