vrijdag 31 oktober 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : André De Wilde.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer André De Wilde, lid van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

...André De Wilde werd geboren te Sint-Laureins op 23.02.1891 en overleed te Sijsele op 24.06.1979 op 88-jarige ouderdom. Hij was van de klas van 1911. Destijds werd hij ingelijfd bij het 1e Jagers te voet te Charleroi alwaar hij voor de oorlog 18 maanden diende.
Hij werd terug opgeroepen op 28.07.1914, zijn regiment behoorde tot de 5e legerafdeling die voor opdracht kreeg de vesting Luik te verdedigen. Van meet af aan kwamen zij in contact met de vijand  te Luik. Zij werden in hevige gevechten gedompeld en zo kwam het dat André met zijn compagnie omsingeld en krijgsgevangen genomen werd. Onmiddellijk moesten ze te voet naar Duitsland, opgewacht door de vijandige burgerbevolking die hen beschimpte en uitjouwde. Zo kwamen ze terecht in het kamp van Soltau.
Weldra werden ze naar het kamp Edewecht gestuurd, waar zij echte dwangarbeid moesten verrichten. Hier verbleef André in uiterst slechte omstandigheden tot 1917. Toen werd hij uitbesteed bij de boeren uit het omliggende waar hij beter behandeld werd.
Kort na de wapenstilstand ontvluchtte hij, verkleed in burger, richting Roosendaal en kwam langs Holland terug naar huis, waar hij geestdriftig ontvangen werd.
Nauwelijks thuis, moest hij terug binnen om nu zelf de Duitse krijgsgevangenen te bewaken. In Augustus 1919 werd hij gedemobiliseerd met bijna 7 jaar soldatendienst achter de rug, waarvoor hij verscheidene malen vereremerkt werd...

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten