Sint-Laureins : Hoe de oude Brieversweg in een halve eeuw tijd zijn ziel verloor ! 2. Centrum

Centrum : Noordelijke kant.

Bij de foto : Links doeningske Kobus, rechts meisjesschool.

Voor het centrum van het dorp vertrekken we weer langs de Noordkant van aan de Kantijnstraat bij het doeningske van Viktor Kobus dat er nu al lang niet meer is maar waarnaast we Prosper Debbaut en Esther Verdure of in feite Esther Laureyns terugvinden, die eerst een eindje verder hadden gewoond, met hun winkel van papierwaren en schrijfgerief. Daarnaast zorgden bakker Alfons Verheecke en Maria De Gryse van Sint-Margriete, de ouders van meester Noël, dat er brood op de plank kwam.
Het café van Hilaire Bonamie en Leona Verhaeghe was van einde en verre gekend en zorgde voor de nodige ambiance !
Gevlochten manden kon je hier ook krijgen, je had de winkel van Jules Overmeire en Anna Baute, verder woonden hier ook Jozef Accoe en Gentiel Timmerman-Accoe maar HET adres goed gekend tijdens de pauze's bij de verschillende activiteiten in de parochiezaal aan de overkant der straat, de snoepwinkel van Marietje Cusse en Albert De Coster waar ook tijdens de zondagen de smoelentrekkers, de snoepschelpen of de dropveters, zure hosties, toverballen, rekkers of het zoethout, kalissenhout zelfs per stuk vlot over de toonbank gingen ! Groente en fruit gingen we dan halen bij Germaine Antheunis van Petrus Overmeire naast het huis waar eerst Prosper Debbaut had gewoond voor ze een eind verder bouwden.
Clement Ruebens en Zulma Bogaert hadden even verder hun schoenenzaak overgebracht komende van de overkant van de straat nabij de kerk. Niet alleen schoenen vermaken waren zijn specialiteit maar hij was ook coiffeur aan huis op aanvraag, en om zijn beweringen kracht bij te zetten, herhaalde hij zijn zinnen telkens voor een tweede maal ! En dan komen we weer aan een café bij Lisa Janssens waar meer dan eens de bloemetjes werden buitengezet, was het niet Jasken die de show stal, dan genoot Finus of de brigadier van de douane wel van hun druppelke of van wat anders !
Dat drukkerij Rammelaere en verzekeringskantoor Gabriël Welvaert de vroegere residentie was van Dr. Bafort met het kleine en het grote huis, weet elkeen nog wel en ook nog dat twee huizen verder de winkel was van Gusta Van den fonteyne, in onze tijd klokkenluidster wat eigen was aan de familie. Toen werd er elke dag om zes uur geluid en om als vrouw, zomer en winter als het nog pikdonker was en de straatverlichting in haar kinderschoenen stond, bij nacht en ontij, als eerste het kille donkere kerkgebouw binnen te gaan, is geen sinecure. Uitgave Van den Fonteyne prijkt ook achteraan vele oude zichtkaarten van Sint-Laureins. Tussen beide stond de woning waar enige tijd een loodgieter zijn stek had. In de laatste kwam later Georgette en Erna Hudders met "De Spar" opvolgers van Maria Campe destijds op het Moleneindeken. Je kon er allerlei kruidenierswaren kopen maar het beste was het winkeltje gekend door de chiro-jongens en meisjes vóór en na de zondagse spelnamiddagen ! Niet veel verder was de meubelzaak Van Landschoot en dan het naaiatelier van Marietje Van Maele wiens man Albert Van Damme ondertussen voor de buslijn naar Balgerhoeke en Eeklo zorgde en zodoende de mobiliteit en de postdienst een handje toestak. Dat alles op een hoekje van wat eens het café "In den vriendenkring" van Jules Van Damme was, tevens fietsenmaker en zijn vrouw Celina die geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken.




Dan heb ik nog de winkel overgeslagen van de weduwe Ceulenaere die Sente voorzag van naald en draad en desnoods van een naaimachine maar die kwam dan wel uit de winkel in Maldegem. Aansluitend bij het vorig café "Het Bourgondisch Kruis" de herberg van Richard Van Watermeulen en Clara Ruebens waar Marcel Van Kerckhove in zijn jonge tijd, met de moto uit de Leemweg komende, zijn draai miste, rechtdoor reed en pardoes door de voordeur bij de tapkast tot stilstand kwam ! Char was niet alleen de waard hij had ook een melkronde waarbij hij de melk en de karnemelk per triporteur aan huis bracht. Zijn zoon Emmanuel Van Watermeulen richtte daarnaast een schoenenzaak in waar nu de apotheek is, die van de woning er neven kwam, waar apotheek Niville zich vestigde na eerst op Karelshoek te zijn begonnen. Voorheen ben ik hier nog bij Kamiel Fort om kruidenierswaren geweest in de winkel van Delhaize-De Leeuw, in de woning waar hij voor de oorlog postontvanger was.
Naast de gemeenschappelijke oprit tussen deze woning en de volgende stond op het voetpad de gekende benzinepomp geel/rood van Shell met de twee glazen cilinders aan het café "Het hof van Holland" met winkel in kruidenierswaren  van Henri Buysse en Hélène Bultynck waar de zoon Georges Buysse met Mariette De Pauw later de drukkerij en het café verder uitbaatten. Vervolgens krijgen we de stoffenzaak van de gezusters De Taeye, waarna "De Welvaart" open gehouden door Herman Vandevelde en Juliette Staelens, later een filiaal van bankinstelling VDK.
Onmiddellijk ernaast was het café "De Vriendschap" van Leopold De Bevere waarna Van Hecke Bertrand en Yvonne Van Poucke uiteindelijk de herberg nog enkel op Zondag openden en voor de rest ter beschikking stelden voor vergaderingen van verenigingen. Met Marc Van Hecke en Katarina bleef er enkel een afdeling van "Aveve" de winkel van de Boerenbond.
Daarnaast is het café "Het oud gemeentehuis" annex textielwinkel na WO II bij Raymond Boelens en later Marcel De Vendt met Irma Caplé, Marcel De Keyzer met Arlette,... over de stoelendans van de uitbaters, de onderlinge omwisseling bij enkele herbergen van het centrum was legio, zal ik verder niet uitweiden. Waar nu de bankinstelling is was ook een tijd lang het café uitgebaat door Marcel De Vendt, nadat er een olieslagerij werd gerund door Willy Vandenkerckhove. Met daarnaast de textielwinkel van Florent Vercraeye met één der zonen Albert, kleermaker. Hier werd elke zondag na de hoogmis de stoel buitengezet van waarop de veldwachter de gemeenteberichten omriep, die ook door de gemeenteomroeper Clement "den boy" bij gelegenheid werden kond gedaan aan de bevolking, die verwittigd werd met een grote bel. Naast de woning was een poort waar de grote schare bijwoners van de Zondagsmis hun fiets konden parkeren, meestal gratis als vorm van klantenbinding, ooit een tijdje gewaarborgd mits het betalen van 1 frank, daar er een velo was gestolen, tot de som gerecupereerd was. Ook hadden hier eens de stoere speeches plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dan had men de winkel waar Juffrouw Adrienne Cools woonde met daarnaast Lena Verniere en Pierken Van Holsbeke, de ene verkocht kruidenierswaren, de andere tabakswaren. Toen Cools stopte nam Lena het gamma over en verkocht toen beide artikelen. Later werd de voorgevel verbouwd en vinden we er Annie De Neve, daarna Judith Schoors. In het volgende huis van de weduwe Focke was lange tijd het kantoor van de CM en daarnaast woonde Angelique Van De Rostyne  die naaiwerk deed voor particulieren maar terzelfder tijd werkkledij maakte voor winkels ter plekke. Hier verbleef ook een tijdje een loodgieter en verkocht Mariette De Bruycker gehuwd met Marcel Kerckhove die daarnaast in de garage van zijn vader werkte, een korte periode breigoederen. Vader Fons Kerckhove "Kotje Koene" was daarnaast begonnen met een fietsenzaak met werkplaats, speelde als enige taxi, in Sente en stapte als zijn zonen groter werden algauw over op garage met benzinepomp voor de deur. Ze beschikten als een der eersten over telefoon zodat de ganse buurt daarvan kon profiteren, uiteraard mits betaling, bij moeder Marie. Later kwam hier de kledij winkel van kleermaker Raymond Chaves d'Aguilar en Christiane Boelens. Hiernaast wat eens het café van Irène Rombaut, weduwe met zoon Emiel beroepsmilitair, was, zag een hele resem uitbaters de revue passeren, Anna "Sneeuwwitje", Arlette, Marcel De Vendt, Etienne, Albert,...sommigen vind men vroeger of later terug in andere drankgelegenheden van de dorpsstraat. En zo zijn we gekomen aan de winkel van Alice Claeys en Remi Coene, potten en pannen, serviezen en cadeauartikelen tot nagels en vijzen en draad voor afsluitingen. Daarna werd dit Rita De Rooze en Guido Coene. Daarmee staan we aan de Vlamingstraat waar het Moleneinde begint en keren wij terug langs de Zuidkant van het middenstuk der dorpsstraat.

Centrum : Zuidelijke kant.

Voorbij de ingang der kerk hadden we als eerste winkel de textielzaak van modiste Celina Maeyens echtgenote van facteur Clément Van de Voorde die naar Knokke verhuisden en opgevolgd werden door Maria Maeyens en facteur Aimé Strymes, deze laatsten hadden een eigen huismerk "Dormes"  verplicht door het Ministerie van Economische Zaken, want Maria had een breimachine waarop heel wat artikelen op aanvraag werden gebreid, er waren steeds een paar jonge meisjes die meehielpen en zodoende de stiel leerden. Aimé was naast zijn job als postbode ook kleermaker en had een kleermakersknecht Charles Louis Van Hootegem die gehandicapt was en elke dag werd gebracht en afgehaald. Er heerste een gezellige sfeer en na schooltijd en tijdens de vakantie mocht ik heel dikwijls driegdraad uit de afgewerkte kostuums verwijderen of sajet op klossen winden voor het breien van pulls, kousen, sjaals, onderlijvekens, zelfs badpakken en zwembroeken, enz. Later werd de winkel uitgebaat door Marcel Jodts en Alice en wanneer het huis werd verkocht vormde het samen met de woning ernaast de elektrozaak Marijn De Roo. Dit was eertijds de schoenwinkel van Charel De Vlaeminck en Marie Roets opgevolgd door Julien Immesoete gehuwd met Esther Valcke, dochter van Octaaf. Onmiddellijk daarnaast woonde Gerard Laureyns, schilder en Clara Ghys die eveneens een textielwinkel open hielden, welke samen met het huis waar douanier Van Vlierberghe woonde, de latere winkel van Georges De Smet en Philomène Roets, de zaak Hermie zal vormen. Lange tijd, vooraleer er nieuwbouw kwam, woonde en werkte daarnaast schoenmaker Clement Ruebens en Zulma achteraan in een aanbouw, daar de woning vooraan geen dak meer had, als gevolg van de verwoesting tijdens de tweede wereldoorlog, vooraleer naar hun nieuwe stek te trekken, een eind verder. In de nieuwgebouwde woningen heeft Juliana gehuwd met Achiel Vercraeye ook nog een tijdje een winkel uitgebaat. Op de hoek van de Leemweg hadden we tenslotte de elektriciteitswinkel van dorpsfiguur, kerkzanger en acteur Prudent De Geeter met Marietje Pieters. Om de hoek, achter het kapelletje had hij zijn werkplaats van waaruit hij agrarisch Sente overvloedig voorzag van de overbekende ontromers Melotte.


Dan gaan we een heel eind verder voorbij het gemeenteplein waar we als eerste de slager René De Reu tegenkomen, de thuisbasis van facteur Julien De Reu, waarbij me als kleine gast, het enorme kapblok nu nog steeds voor ogen komt ! Een paar huizen verder bakker Kamiel Martens tot in Nederland bekend om zijn beschuit en zijn janhagel en niet te vergeten zijn ongeëvenaarde tulband cake ! Later werd de bakkerij verder gezet door zijn zoon Marcel en diens vrouw Noëlly. Voorbij de inrit naar het klooster was de drankwinkel van Tjef Rammelaere en later drankhandel Nico Rammelaere met daarnaast de groentewinkel van René Himschoot, die ook met paard en kar de groente aan de man bracht, en dan vóór de meisjesschool als laatste de winkel van Robert Van Hijfte, loodgieter, en Rosanne Schelstraete.


En hiermee zijn we weer aan het begin van Karelshoek en vervolgen we onze weg aan de andere kant van het dorp het Moleneinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten