Sint-Laureins : De fanfare of onder ons gezegd 't Muziek van Sente van 1904 tot 1908.

De oproep van secretaris Clement Verstraete op het Ceciliafeest in 1903 is niet in dovemansoren gevallen en zodoende organiseert "Concordia" van Sint-Laureins op 04.04.1904 zijnde tweede Paasdag om 15 uur een schoon Vlaams Muziekfeest dat plaats heeft in de grote zaal van het Gemeentehuis met de medewerking van Gentse kunstenaars. Kaarten te bekomen bij Charles De Meulemeester en Clement Verstraete. Het programma bestaande uit twee delen met tussenin een pauze van 15 min. is hoogstaand en tamelijk uitgebreid, te lang om hier te herhalen. De commentaar in de regionale bladen is zeer lovend, zoals : Zelden was het ons gegeven een schoner programma samengesteld te zien, waarvan alle nummers, 16 in getal, zouden moeten vermeld worden. Onder meer bevielen de vermaarde intro "Crucifix" van Saure, zo gevoelvol gezongen door de heren Baas en Verhaegen ; het zwierige "Strijdvendel" en het schone voorspel van Palga door deze laatsten ten gehore gebracht ; "De grote fantazij" voor fluit, zo meesterlijk en welluidend gespeeld door de heer Paternotte, 1e prijs van het conservatorium en gewezen solist van het orkest van de grote schouwburg te Gent ; "Een serenade" voor twee fluiten, tintelend van frisheid, van den Amerikaansen componist Titl, uitgevoerd door de heren Paternotte en A. Verstraete. De zaal werd in vervoering gebracht bij de schitterende variaties op "Norma" uitgevoerd door de alom gekende saxofonist de heer O. Van De Poele. En wat te zeggen van de onnavolgbare komiek de heer Speeckaert die met zijn fijne en jolige kluchtliederen de lachspieren in beweging bracht. Vergeten we ook niet het talent van de muziekleraar de heer Koefman, die zo knap alle stukken op de piano heeft begeleid. Ook de fanfare onder leiding van hun bekwame Directeur de heer Aloïs Blancke heeft op meesterlijke wijze zijn twee stukken opgevoerd. Het laatste nummer, het koddige duo "Kattenzang" door de heren Baas en Verhaegen deed veel genoegen en het was met spijt dat men het einde zag naderen. Men zal voor de toekomst moeten uitzien naar een ruimere zaal om de honderden toeschouwers te kunnen plaatsen. Een uitgelezen publiek samengesteld uit de bijzonderste ingezetenen der gemeente, waaronder burgemeester, schepenen en raadsleden, geestelijken, talrijke Nederlanders en vrienden van Eeklo en Maldegem naast de inwoners, vulden de zaal en iedereen was uiterst voldaan het feest te hebben kunnen bijwonen.

Maandag 28.11.1904 werd het 21e jaarlijkse Ceciliafeest gevierd sedert de stichting van Concordia (1883-1904) de fanfaremaatschappij van Sint-Laureins. Van in de vroege morgen was er reeds veel beweging in het anders zo stille dorp en elkeen was opgeruimd mede door het goede weder. Na de mis werd in de kerk een prachtig muziekstuk door de fanfare uitgevoerd, en in de voormiddag werd onder het spelen van opwekkende pas-redoublés een bezoek gebracht aan de ereleden herbergiers. Om 13 uur waren alle ere- en spelende leden, in totaal 65, verzameld rond een smakelijk maal. En volgens jaarlijkse gewoonte werd bij het nagerecht door secretaris Clement Verstraete de obligate speech gehouden. Hij wijst op de grote vooruitgang welke men heeft gemaakt en deelt mede dat er zich sedert verleden jaar 19 nieuwe spelende leden hebben laten inschrijven. Hij eert de jonge lieden welke na de lastige veld en andere arbeid nog behagen vinden in een zedelijke en deftige ontspanning. Hij looft tevens Voorzitter, Bestuurder en Werkende Leden, gesteund door het Gemeentebestuur en door de Ereleden, die steeds klaar staan tot bloei der Maatschappij. Hij komt nog even terug op het succes van het concert op Tweede Paasdag, waar met zoveel lof is over gesproken en stelt vast indien men over meer plaats had kunnen beschikken, men de helft meer toeschouwers had kunnen plaatsen.
Hij neemt vervolgens de gelegenheid te baat een woord te zeggen over de afgestorven vriend en medelid Leopold De Bevere die tijd noch geld spaarde tot vooruitgang der maatschappij en als geen ander kleine geschillen onder de muzikanten wist bij te leggen. Hiertoe besloot het bestuur het aandenken aan hun goede vriend in hun midden te bewaren en hun lokaal te versieren met zijn portret zoals het gedaan heeft voor hun oude goede directeur Edward Strymes, zaliger gedachtenis. Het portret van de heer De Bever is een echt kunststuk, getekend door de heer Sandyck, fotograaf te Eeklo. Het onthullen wekte een diepe indruk op alle aanwezigen maar vooral op zijn vrouw en kinderen.
Hierna werd er getoost op de gezondheid van alle levende leden met de hoop nog lange jaren het Ceciliafeest te mogen vieren, en tot laat in de avond hoorde men door het dorp de deuntjes van de onvermoeibare muzikanten.

Op zondag 21 mei 1905 Kroon- Wapen- en Graveefeest ter gelegenheid van de inhuldiging van de gravee in de Eerstestraat. 's Namiddags zal Concordia het feest komen opluisteren en de ganse straat door trekken bij het blazen van de Cantate van de Gravee !

Op zondag 28 mei 1905 was men te gast op het luisterrijk festival voor Harmonie- fanfare- en Zangmaatschappijen te Middelburg ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van "De Ware Vrienden" en de inhuldiging van de buurtspoorweg Brugge-Middelburg-Aardenburg. Om 14 uur vergadering aan de kom der gemeente "Leiput" genaamd en vorming van de stoet met de 14 deelnemers. Bij aankomst op de markt wordt aan de heren Voorzitters en Bestuurders der deelnemende maatschappijen in het lokaal der jongensschool de erewijn aangeboden. Onmiddellijk daarna opening van het festival op 2 kiosken, markt en groene markt. Op deze laatste speelt om 17 uur Concordia van Sint-Laureins. Bestuurder de heer Blancke. Programma "Vlaamse groet" fantasie van C. Spiessens en "'t Is kermis" schottisch van G. Feremans. Om 18 uur volgt de uitreiking der herinneringsmedaille en trekking der premies.

Concordia van Sint-Laureins was er ook bij te Bassevelde in Juli 1905 waar op de markt een jubelmars uitgevoerd werd door alle muziekgezelschappen te samen. Daarna begon het festival op 3 kiosken tegelijk. Om 17 uur werden ter harmoniezaal de premies uitgeloot. Concordia Sint-Laureins kreeg samen met Eeklo, IJzendijke, Watervliet en Zelzate de grootste premies.

Zondag 24.09.1905 op de gemeentekermis te Sint-Laureins om 11 uur uitvoering door de schoolkinderen en de fanfaremaatschappij "Concordia" van Vaderlandse Liederen ter gelegenheid der 75e verjaring van 's Lands Onafhankelijkheid. Om 13.30 u. gewestelijk muziekfeest met 5 vreemde muzieken. Vorming van de stoet aan de gemeenteschool en optocht door de Dorpsstraat. Om 15 uur ontvangst van Voorzitters en afgevaardigden met van 15 u. tot 18 u. muziekuitvoering op de kiosk. Maandag van de kermis om 11 u. concert door Concordia en woensdag om 15 u. wandelconcert. De feestelijkheden werden telkens aangekondigd door kanongeschut en klokgelui.

Maandag 27.11.1905 vierde Concordia haar jaarlijks Ceciliafeest. Om 8 u. werd in de parochiale kerk een mis voor dankzegging gecelebreerd met uitdeling van brood aan de armen. Na de mis was er ontbijt voor allen in 't lokaal en wandeling door het dorp met bezoek aan de ereleden herbergiers. Het prachtig weder na de vreselijke storm van daags tevoren en de opwekkende pas-redoublés hielpen mede om gans de bevolking in beweging te brengen. Om 13 uur schaarde men zich met 75 rond een smakelijk banket, waar men met veel genoegen de aanwezigheid vaststelde van tal van Eeklose vrienden. Bij het nagerecht hield de heer Clement Verstraete, secretaris, zoals gewoonlijk de feestrede, welke door de Voorzitter en de bestuursleden flink werd beantwoord.
Aan het Gemeentebestuur en de ereleden wordt vooreerst dank gezegd voor hun jaarlijkse bijdragen en de spelende leden voor hun ijver en oppassendheid bij de wekelijkse repetities en de muzieklessen. Hij wijst op de moed en de volharding nodig om een goed muzikant te worden en is verheugd te kunnen mededelen dat men nu 31 uitvoerders telt, maar betreurt dat er niet jaarlijks een schoon concert wordt gegeven. Dit laatste staaft hij met verschillende redenen en hij geeft de raad mede aan huisvaders met jongeren deze laatste te verplichten muzieklessen te volgen liever dan ze langs de straten te laten slenteren en er niets goeds te verrichten. Dan volgt een bijzonder woord van dank aan de Voorzitter en Directeur voor hun inspanningen voor de Maatschappij en aan de ijverige mevrouw De Bevere voor haar smakelijke en overvloedige gerechten elk jaar telkens weer. Na een drink op de gezondheid van allen en op het lang leven van Concordia nam de heer Theofiel Van de Genachte het woord om namens de muzikanten de heer Verstraete te danken voor zijn diensten reeds 25 jaar aan de maatschappij bewezen. Dit werd begroet met een krachtige Brabançonne en door Gretrys "Waar kan men beter zijn", door alle aanwezigen in koor meegezongen. Na het banket werd een nieuwe wandeling gedaan en tot 22 uur weergalmden de vrolijke noten der muzikanten !

Op de Sinte-Godelieve kermis van Adegem op zondag 14.07.1907 waren 8 muziekgezelschappen en de zangers van Oostwinkel. Volgens de verslaggever van Adegem was het een heus festival op twee "tiaters" één voor het gemeentehuis en één op de steenweg waar als toemaatje ook de velokoers Gent-Blankenberge te zien was. Elke deelnemende maatschappij kreeg 25 fr. en, voegt hij er aan toe, de mensen bleven stille naar de muziekuitvoeringen luisteren en hadden 't de die van Sint-Laureins niet zelf gezeid dat hun tuba verzopen was, 't en hadde 't toch niemand geweten !

Op 11.08.1907 was Concordia op het Internationaal Muziekfestival te IJzendijke ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Muziekgezelschap "Geduld Overwint" van IJzendijke. Om 14 uur vorming van de stoet op het marktplein, optocht door de gemeente en aansluitend de erewijn aangeboden aan de besturen. Daarna optreden op twee kiosken, Kiosk Marktplein met o.a. Concordia van Sint-Laureins en Kiosk Garenmarkt.

Op het festival te Sint-Laureins van 19 juli 1908 staan er 3 kiosken, één op de dorpsplaats, één op Moershoofde en één op 't Moleneinde waarop 20 deelnemers het beste van zichzelf gaven. Er was een stroom van volk van aan de gendarmerie tot aan de vaart. Ook het afsluitend vuurwerk was opperbest gelukt.
En dat die festivals heel wat bijval genoten lezen we dan wel in de verslagen van mensen die er bij waren, voldoende beseffen hoe wij ons dit moeten voorstellen blijft evenwel moeilijk zoniet onmogelijk. Om alle twijfel hieromtrent uit de wereld te helpen wil ik jullie hierbij de oplossing voor het "parkeerprobleem" uit de tijd van toen, zoals verschenen in de pers, niet onthouden.
Voor het festival van zondag 19 juli 1908 in Sente was het aanbod als volgt :
Standplaats in 't droge voor 100 velos. Gewaarborgde zekerheid. Bij Henrion Verwee, brood en suikerbakker, dicht bij de ingang van het klooster. Prijs 25 cs.
Schone bergplaats in 't droge voor velos. Gewaarborgde zekerheid. Bij Edmond Aerts en Petrus Van Waes, dicht bij 't dorp aan 20 centimes.
Plaats voor 1000 velos aan 10 centiemen op het feest van Sint-Laureins bij P. Claeys, bakker, plein. Waarborg.
Plaats voor 100 velos, in goede waarborg verzekerd, aan 10 centimes bij de Wwe Pieter De Taeye. Dorp bij de brug.
Dit laat ons toe te veronderstellen dat het ijzeren paard in die tijd een even onmisbaar en kostbaar vervoersmiddel was als de huidige auto !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten