Sint-Laureins : Speelplein SPORTPARK sluit na 62 jaar het hek in de Smissestraat ! Deel I Ontstaan.

Deel I : Het ontstaan.

Tot in de vijftiger jaren van vorige eeuw beschikte Sint-Laureins noch gemeentelijk, noch parochiaal over een vast terrein dienstig voor allerlei evenementen. Er waren op de parochie verscheidene goed draaiende jeugd- en volwassenenverenigingen welke dit goed zouden kunnen benutten, ook enkele initiatieven van jongeren voor het vormen van een plaatselijke voetbalclub die hun lokaal hadden in één of ander café, hadden een deftig plein op hun verlanglijstje, om dan nog te zwijgen van gemeente en C.O.O. zelf voor het inrichten van occasionele feestelijkheden en samenkomsten ! Bovendien, ook al waren er op een landelijke gemeente wel wat mogelijkheden, zaten heel wat kinderen, niet alleen van den binnen, verveeld met de vakantieperiodes, om die op een zinnige manier door te komen, daar toerisme en reizen toen nog niet wijdverbreid waren !
Toen een jong priester, Gratien Van Hulle gewijd in 1947, na drie jaar subregent te zijn geweest in het Kleinseminarie te Sint-Niklaas, in 1950 onderpastoor werd benoemd in Sint-Laureins, had die daar wel horen naar ! Er werd een paar jaar overlegd met betrokkenen en ondertussen uitgekeken naar een geschikte stek, tot hun oog viel op een stuk weide van het klooster in het begin van de Smissestraat, evenwijdig lopend met de dorpsstraat en liggend achter de eigendommen in die straat.
Op 27 juli 1954 werd dan ook tussen de C.O.O. van Sint-Laureins, eigenaar, vertegenwoordigd door de toenmalige voorzitter Edmond Notteboom, enerzijds, en de Parochiale Werken van Sint-Laureins, vertegenwoordigd door pastoor Petrus Moens, anderzijds, een overeenkomst getekend betreffende de overdracht van een terrein als ontspanningsterrein te gebruiken als speelplein en ingegaan op 1 jan 1954. Opgemaakt in dubbel om ter "goeder trouw" te worden uitgevoerd. En dit voor drie naéénvolgende jaren, waarna stilzwijgende voortzetting van gebruik van jaar tot jaar, behoudens vooropzeg van één der partijen !
Onmiddellijk schiet onderpastoor VAN HULLE in gang, hij laat door Jules De Bruyne, bouwkundige te Zomergem, plannen tekenen voor een speelplein met gebouwtjes, ruimtes voor de leiding, kleedkamers, berghok, sanitair en overdekte gaanderij. Men voorziet zandbak, waterbak, plaatsen voor bolspel, verspringen, tennisplein, volleybal- en basketbalplein, een voetbalplein met daarrond een renbaan en tribune.Hierbij zit ook een detailtekening van het toegangshek en op het plan prijkt fier de stempel van het gemeentebestuur Sint-Laureins met gezien en goedgekeurd, de 31.03.1955 en de handtekening van de secretaris en toenmalig burgemeester Emiel De Zutter. Begin 1955 bestelt de onderpastoor bij de boomkwekerijen Van Hulle te Balgerhoeke 96 Italiaanse populieren, 123 Groene Douglas, 236 Groene Ligustrums, 118 Gele Ligustrums en 18 Aucubas gepanacheerd ! Nog een heleboel opdrachten volgen elkaar op, er zijn facturen van bouwmaterialen Gaston Dehulsters Eeklo, smid Hilaire Claeys Sint-Laureins, loodgieter Prudent De Geeter Sint-Laureins, metselwerken Jeroom Van Hoecke Sint-Laureins, schrijnwerken Jozef Landschoot Sint-Laureins,
Op 8 mei 1955 stuurt onderpastoor Van Hulle een schrijven aan de Superior van het College te Eeklo met de vriendelijke vraag of zijn broer Lucien Van Hulle die daar leraar turnen was, met een 8-tal studenten en de nodige toestellen en materialen zou mogen deelnemen aan het Gymnastisch Feest ter gelegenheid van de opening van het nieuw PAROCHIE SPORTPARK op zondag 5 juni ! Eindelijk is het zover, er worden uitnodigingen, programma's en ingangskaarten gedrukt voor het openingsfeest en ondertussen werd er begonnen met het optrekken der gebouwen volgens plan.
Onschatbaar is de energie, de financiële en materiële steun van verschillende parochiepriesters, van vele volwassenen en jongeren van Sente maar ook van daarbuiten, van gemeentewerklieden en van allerlei beleidsinstanties, de verenigingen en kinderen ten bate ! In de daaropvolgende jaren wordt er steeds verder uitgebreid, veranderd, aangepast, en ondertussen wordt het plein het jaar door druk gebruikt voor heel wat festiviteiten, Sportfeesten van de B.J.B. meisjes, Ruiterfeest, Chiro-activiteiten, optreden circus Libot, Sportfeesten K.L.J., Jeugdolympiade 1968, nationale actie's, voetbal, enz...
Voor sommige initiatieven lag hier de start voor een verdere werking, denk aan de voetbalclub, de volleybal-vereniging en het ontstaan van het JH 't Sentenaarke.

Maar het hoofddoel waarvoor de onderhandelingen destijds begonnen waren, het Vakantiepatronaat bleef de grootste prioriteit ! In de werkingsverslagen en de boekhouding der volgende jaren, ook na onderpastoor Van Hulle, van onderpastoor HOSTE, onderpastoor VAN LAERE en onderpastoor LAUREYNS zien we het aantal kinderen die tijdens de vakantiemaanden gebruik maken van het plein stijgen, en de werking evolueren onder het toezicht van het onderwijzend personeel der beide lagere scholen, aangevuld met nu en dan enkele bereidwillige jongeren. Er worden spelen bijgekocht en hersteld, jaarlijks nagezien, en de bestellingen van de nodige camions zand gaan in de loop der jaren eveneens in stijgende lijn !
De pedagogische beoordelingen worden steevast bijgehouden en gaan zoals de opkomst van tamelijk over goed naar zeer goed en ronduit schitterend.
Tot 1977 heeft het Speelplein Sportpark veel te danken aan het onderwijzend personeel van de meisjes- en jongensschool toen nog deugdelijk gescheiden. Pas daarna kon men beroep doen op voldoende gebrevetteerde monitoren die een cursus hadden gevolgd, en was het speelplein erkend door het Ministerie van Nationale Opvoeding, Bestuur van Jeugdvorming zodat men subsidies kreeg waardoor men hen een kleine vergoeding kon geven, eerder wat speelgeld ! Voorheen vroeg men aan het onderwijzend personeel op een lijst twee dagen in te vullen van het groot verlof om de kleine mannen in het oog te houden bij het spel ! Zo zie ik hier op de laatste lijst van vakantie 1977, juli en augustus, telkens voor twee gekozen dagen de namen :
                Edith Van Vooren                                               Georgette Notteboom
                Robert Laureyns                                                 Ria Van den Abeele
                Leon Vantroyen                                                  Marcel De Neve
                Gerda Raeman                                                   Adrienne Cools
                Yvette Boudonck                                                Magda Blanckaert
                Jeanine Van Laecke                                            Nicole Bouchier
                Christ Stevens                                                    Jeannette De Meulemeester
                Anna De Vos                                                      Jozef Van Nuffel
                Noël Verheecke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten