Sint-Laureins : Hoe de oude Brieversweg in een halve eeuw tijd zijn ziel verloor ! 1. Karelshoek

Flaneren in de tweede helft van vorige eeuw langsheen de Rue du village à Saint-Laurent-lez-Eecloo  zoals men het vóór de laatste wereldoorlog zo graag schreef op de cartes postales, geeft ons een gans ander straatbeeld dan wat wij nu kennen !
Voor de huidige generatie is van de hele leefwereld van weleer weinig te herkennen. Wat verdween in een tijdspanne van een luttele 50 jaar, een serieuze hap uit een mensenleven maar van geen betekenis in de bestaansgeschiedenis van een dorp, is onvoorstelbaar ! Van het sociaal weefsel uit die tijd is niet zoveel meer overgebleven, de mot zit er ferm in !
Van sommige huizen zijn er soms twee gemaakt of twee bestaande winkels zijn in één gebracht of de handelaar is een eind verder opnieuw begonnen, sommige zijn in die periode gestopt, andere zijn in de loop van die tijdspanne begonnen, maar hoe dan ook, ikzelf heb ze ooit gekend in die halve eeuw !
Daar als het ware in de helft van alle woningen in de dorpsstraat wel één of andere handelsactiviteit plaats vond heb ik de straat in de drie klassieke delen onderverdeeld, Karelshoek, het Centrum en het Moleneinde.
Loop je even mee ?

Karelshoek : De Noordelijke kant.


Komende van het middeleeuwse Brugge, via de Brieversweg ontmoetten we twee door het menselijk "vernuft" ontworpen hindernissen die op dit moment dat wij van start gaan ook maar een goede honderd jaar oud zijn, de denkbeeldige landsgrens tussen onze Noorderburen en ons land als compromis na vele oorlogen en de met de hand gegraven Leopoldsvaart ter uitroeiing van de polderkoorts. En zodoende komen we eenmaal over de Moershoofdebrug het dorp binnen, in wat we Karelshoek noemen. Aan de Noordkant maken we reeds onmiddellijk kennis met de fietsenzaak van Bertrand Janssens. De pistolets en sandwiches van bakker Gust Latomme werden de zondagmorgen nog trouw aan huis gebracht, later werd dit bakker Van Landschoot en bakker Guy maar de thuisbezorging werd afgeschaft. Het café van Irma Buysse was lange tijd de toevlucht van kaarters en dorstigen. Tandarts Marcel Haers die in Aalter zijn thuisbasis had, heeft ooit praktijk gehouden in deze contreien. Kostuums op maat werden alhier gemaakt door kleermaker Prosper De Taeye en ietsje verder kon je bloemen en zaden kiezen bij een naamgenoot, dit werd later overgelaten aan iemand van buiten Sente en uiteindelijk kunnen we terecht bij Linda.Wie is er daarnaast nooit om brood geweest bij bakkerij Willy De Vos met Marie of is geen klant geweest bij hun geburen Anna Braem en Cyriel Valcke. Herinner je nog het winkelinterieur met langsheen de muur de grote houten bakken waaruit de niet verpakte voedingswaren in bulk zoals meel, rozijnen,... door Anna Van Den Braembussche werden geschept in een bruine papieren zak en afgewogen, onderwijl op een trage voorzichtige monotone toon het gesprek gaande houdend, synchroon met de snelheid waarmee Anna met haar Dafke regelmatig doorheen ons rustige dorp tufte ? Of de door jou meegebrachte fles werd gevuld met de nodige olie of azijn ? Voor het duiveneten moest je dan weer langs de poort bij Cyriel zijn, die zelf een fervente duivenmelker was !
Bij slager Herman Janssens en slager Albert van Haelemeesch of hun opvolgers was het steeds een gezellige drukte. En of we in die buurt nu iets nodig hadden van kleermaker Raymond De Smet of  nood hadden aan een elektrisch toestel van bij Georges Daelemans en Liliane, geen probleem !
De dorstigen laven kon dan weer in 't café bij Prudent Reubens of uwen toer afwachten in de scheerschool of aanschuiven voor een sportieve haarsnit ! Wie herinnert zich nog dat apotheker Niville zijn eerste stappen in Sente hier op Karelshoek gezet heeft ? Je fiets kon je altijd parkeren in de poort van het kruidenierswinkeltje van Gusta Van Hecke alwaar Prudent uw gerief  met zijn rolwagentje achter de fiets graag aan huis afleverde !
We zijn het ene café nog maar pas voorbij of daar hebben we het volgende bij Urbaan Laureyns en na Jules Valcke waar dorpsfotograaf Julien Valcke zijn studio en winkel had zijn we al aan de Kantijnstraat toe waar we de straat oversteken en langs de Zuidkant van de dorpsstraat op onze stappen terugkeren.

Karelshoek : De Zuidelijke kant.


Straatmuzikanten op Karelshoek, recht tegenover de Kantijnstraat (met dank voor de foto aan Robert Valcke)

De eerste zaak die we daar na de schooldreef tegenkomen is HET adres voor de ijsjesliefhebbers, Longueville, waar men altijd welkom was voor een lekkere kreem, maar ook de ijskar deed bij zomerweer zijn toer ! Al even vermaard was daarnaast de snoepwinkel van Lizaatje, Elisa Van De Voorde en haar man Theofiel De Kesel die met grote regelmaat per fiets met de fietstassen vol Hollandse boter de weg van "Poleons" tot hier verkende ! Verder komen we Julia De Pover en Prudent Hamerlinck tegen die met de triporteur zorgden voor verse melk en yoghurt en als ik het goed voorheb later ook verse soep ! Ook langs deze zijde vinden we de obligate café's Hugo Dauwe bij Diana en op de hoek van het Smissestraatje Marcel Cauwels bij Georgette. Uw voorraad sterke dranken kon je dan inslaan bij Marcel Turpyn en Marie-Ange en na het voorlaatste café had je nog de bierhandel van Van Rie om te eindigen bij de herberg "Belle vue" het huis met trapjes naar beneden, waar Jules Ceulenaere woonde die kuiper was, samen met Mon Ceulenaere, de typische vooroorlogse facteur met wandelstok en hun zuster Clara die daar tevens een winkel had van uurwerken en juwelen. Dit laatste zal ik nooit vergeten, daar mijn klassiek cadeau bij de Plechtige Communie in die tijd, het eerste armbanduurwerk, hier vandaan kwam, en wat bovendien ook blijven hangen is, ze waren uren in het ronde bekend om hun "Rodenbach" !
Daarmee hebben we kennis gemaakt met het eerste deel van de oude Brieversweg, de beide andere delen volgen !

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij had tandarts Haers,u die een broer was van Cyriel Haers, landbouwer uit de Rommelsweg, zijn thuisbasis in het Veldstraatje te Waarschoot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben het idd over dezelfde persoon. Mijn gegevens heb ik ooit genoteerd in de zeventiger jaren. Marcel was afkomstig van Sint-Margriete uit een kroostrijk boerengezin. En ik meen dat hij toen zijn praktijk en woonst had te Aalter in de Stationsstraat. Hij had een buitenverblijf niet ver van de Zwepe op het Blakkeveld te Adegem. Van zijn verblijf te Waarschoot had ik geen weet, kijk het nog eens na! In elk geval dank voor de reactie !

      Verwijderen