Sint-Laureins : De fanfare of onder ons gezegd 't Muziek van Sente van 1909 tot 1922.

Op zondag 20.06.1909 was Concordia te Maldegem op het Internationaal Festival voor Harmonieën en Fanfaren ter gelegenheid der inhuldiging van het nieuw gemeentehuis. Er waren 25 muzieken op 3 kiosken.

Op zondag 29.05.1910 gaf het muziekgezelschap "Sinte Cecilia" van en te Sint-Margriete ter herdenking van haar onafgebroken 70-jarig bestaan een festival op 3 kiosken. Concordia was aanwezig samen met 20 gezelschappen.

Op maandag 28.11.1910 vierde Concordia haar jaarlijks Cecilia feest. Onder een regenachtige hemel werd om 7.30 u. verzameld om samen om 8 uur de Cecilia mis bij te wonen. Om 9.30 u., na een stevig ontbijt in het lokaal, weergalmden reeds de tonen van opwekkende pas-redoublés doorheen het dorp, tijdens de rondgang bij de leden herbergiers. Om 13.30 u. waren 80 disgenoten bijeen voor het smakelijk eetmaal, waar bij het nagerecht de secretaris Clement Verstraete de jaarlijkse tafelrede hield dit voor de 27e maal. De maatschappij leeft en bloeit, laat hij weten, ze telt nu 50 ere- en 31 werkende leden en tevens worden enkele jongeren klaargestoomd om zo weldra het getal van 40 muzikanten te kunnen bereiken. Hij wijst op het welgelukt concert te Heist van 14 september waar op onberispelijke wijze de 8 stukken van het programma werden uitgevoerd zo dat ze de bewondering opwekten van de honderden vreemde toehoorders, waarvan velen verklaarden zelden betere vertolking met zo weinig muzikanten te hebben gehoord. Men droomt hierbij al van optredens in belangrijke badsteden als Oostende en Blankenberge en hoopt hierbij stilletjes dat het niet lang meer zal duren eer men met de reeds zo lang begeerde tram Eeklo-Sint-Laureins-Cadzand een uitstapje zal kunnen doen naar het schone land van Cadzand om er op de zeedijk een prachtig concert te geven. Wat op geestdriftig applaus wordt onthaald ! Hij neemt de gelegenheid te baat om er fijntjes op te wijzen dat zo weinig ereleden op de uitstapjes de spelende leden vergezellen, dit in tegenstelling tot de maatschappijen uit het Walenland die afkomen met een gevolg van 30 à 40 leden om ter zelfder tijd een aangename dag door te brengen aan zee. Hij sluit met de nodige dankwoorden en heft het glas op de gezondheid van allen. Om 17.30 u. onder het lustig spelen en zingen, had tot laat in de avond een tweede wandelconcert plaats !

Op zondag 18.02.1912 gaf de Toneelbond der Xaverianen van Sint-Laureins om 16.30 u. een Toon- en Toneelkundig Winterfeest in de Feestzaal der Katholieke Vereniging (parochiezaal !), opgeluisterd door de plaatselijke fanfare "Concordia". Ingang : Voorbehouden plaats 2 fr. , Eerste plaats 1 fr. en Tweede plaats 0,50 fr. Aan de ingang der zaal is een kamer beschikbaar voor de dameshoeden.Vriendelijk verzoek aan de Dames aldaar hun hoed in bewaring te geven !

Toen bovengenoemde zaal op zondag 28.04.1912 officieel ingehuldigd werd met een feest, werd na de Plechtige Mis voor de maatschappijen der gemeente om 9.30 u. een uitgebreide stoet,bestaande uit 30 groepen, gevormd om 14 u.. Die vertrok van uit de Leemweg waarbij na de vaandeldragers te paard de fanfare "Concordia" volgde. Na de feestvergadering om 15 u. in de nieuwe zaal was er om 16.30 u. een muziekfeest op de Dorpsplaats en aan de Nieuwbedelfstraat.

Een broederlijk muziekfeest voor Harmonieën en Fanfaren gegeven door "Sint Cecilia" van Maldegem ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan en 't inhuldigen van haar nieuw vaandel had plaats op zondag 07.07.1912. Na de stoet door de voornaamste straten der gemeente volgde het concert op de kiosk Markt waar om 16.30 u. fanfare Concordia Sint-Laureins, bestuurder Alois Blancke aan de beurt was met Violette, schottisch, Belleflamme en L'Espérance, fantaisie, Derveaux.

Zondag 14.07.1912 was er weer een uitstap naar Heist om er tevens een concert te geven. Ereleden welke verlangden mee te gaan, werden verzocht de heer De Meulemeester te verwittigen. Prijs heen en terug 1,65 fr. met vertrek Balgerhoeke 8.11 u. Heist 18.54 u.

Zondag  17.11.1912 werd door burgemeester De Meulemeester in tegenwoordigheid van de schepenen, gemeenteraadsleden en de ere- en werkende leden der Maatschappij der Oud-Wapenbroeders van Sint-Laureins, de herinneringsmedaille van 1870-71 bij de 10 gedecoreerden op de borst gespeld. Hij herinnerde hen aan de Frans-Duitse oorlog en aan de plichten die zij destijds aan de grenzen te vervullen hadden en waarvoor zij heden beloond werden. Dit gebeurde onder het spelen van de Brabançonne door de muziekmaatschappij Concordia.

Op zondag 18.05.1913 was Concordia te Adegem voor de inhuldiging van het vaandel der Oud- Wapenbroeders geschonken door Z.M. Koning Albert. Ze namen deel aan de feeststoet gevormd op den Hoeke, trokken mee door de dorpsstraten en gaven een concert evenals de andere korpsen op de Dorpsplaats.

Op zondag 28.08.1921 was het Vaderlands feest te Waterland-Oudeman. Om 10 uur wijding van het vaandel der VOS geschonken door het gemeentebestuur met bijdrage der oud-strijders en gelegenheidstoespraak. Om 14.30 u. Plechtige inhuldiging der vlag en om 15 u. optocht der muziekkorpsen met deelname van Concordia van Sint-Laureins. Om 16 uur onthulling der gedenkzuil en om 17 uur concert op het Dorpsplein.

Op de gemeentekermis van Sint-Laureins zondag 25.09.1921 wandelconcert met verschillende muziekmaatschappijen in de Dorpsstraat samen met Concordia. De stoet vertrekt in de Leemweg om 14.30 uur, torenuur !

Op zaterdag 04.01.1922 had de begrafenisplechtigheid plaats van Odilon Janssens, werkend lid van de muziekmaatschappij Concordia. De kerk was proppensvol en de lijkplechtigheid indrukwekkend.

Zondag 07.05.1922 vierde de muziekmaatschappij Concordia het zilveren Jubelfeest van haar bestuurder, de heer Aloïs Blancke. Onder zijn kundige leiding zijn muzikanten gevormd die geenszins moeten onderdoen voor deze van belangrijke gemeenten, ja, zelfs voor steden. Ter gelegenheid van het Jubelfeest wapperde de nationale driekleur op het gemeentehuis en op menige woning. Bij Petrus Janssens las men volgend opschrift :
Wie gaf er ons de gunst, te leren d' edele kunst ? 't Is hij die wij nu vieren, na vijf en twintig jaar bestieren ! Hoera ! Leve de Bestuurder van Concordia !
Om 16 u. werd hem een prachtig geschenk, zijn beeltenis, aangeboden door het bestuur en de spelende leden der muziekmaatschappij. Onder het spelen van schone pas-redoublés bracht men vervolgens een bezoek aan de leden herbergiers. De muzikanten werden overal op een lekker glaasje onthaald en er werd vrolijk gefeest tot laat in de avond !

Ook op de parochie Balgerhoeke bij de kermisfeesten van 20-21-22 augustus 1922 nam Concordia Sint-Laureins deel met een wandelconcert.

Op zondag 29.10.1922 werd aan de heer Bertrand Hoste, bestuurslid der muziekmaatschappij Concordia een serenade gebracht. In naam der bestuurs- en werkende leden werden hem door de heer H. Ceulenaere, secretaris der maatschappij, de beste wensen overgebracht. De ontvangst was zeer hartelijk en welgemeend. De muzikanten voerden hun schoonste muziekstukken uit, en opwekkende liederen klonken doorheen de woning. Menige fles wijn werd dan ook geledigd en tevens werd er als dank een schone gift gedaan ter meerdere ere der fanfare !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten