Sint-Laureins : De vermaarde toneelafdeling van de Xaverianen of van "de Ciesen" !

Volgens De Potter en Broeckaert moet er te Sint-Laureins reeds in de jaren 1700 een "Kamer van Rederijkers" hebben bestaan, een culturele vereniging met een toneelbond. Zover in de tijd zijn wij niet teruggegaan om sporen van toneelopvoeringen terug te vinden !
Begin de 20e eeuw bestond er te Sint-Laureins wel een bloeiende bond van de H. Franciscus Xaverius, de Xaverianen of  "de Ciesen" met een toneelafdeling welke elk jaar, rond Kerstmis zorgde voor een "schoon concert".

Zo zou men op 2e Kerstdag van het jaar 1909, kosteloos voor uitsluitend de leden van de H. Franciscus Xaverius en de zondag nadien de 2e Januari voor het publiek optreden. Aanvang telkens om 3 1/2 u.
Het programma, buiten de muziekstukken, zag er als volgt uit :
1. Het beroemde drama "De twee Broeders of Eene Venetiaansche wraak" in 3 bedrijven.


    Centraal op de foto staan de twee hoofdrolspelers, dit zouden naar men mij verteld heeft , Jules
    Valcke en Adolf Bultinck zijn.
2. Een kluchtspel Minnekepoes.
    Wat buitengewoon veel bijval had, want het publiek vond er een waar genoegen in, te zien, hoe           degene die stoefte, dat hij nog nooit door iemand gefopt was geweest, hier een klomp boter
    betaalde, waarin er te midden een dode kat zat die hij dus kocht aan 3 frank de kilo !
3. Een blijspel Fortuingrillen.
4. Een zangspel Naar de Kazern.
Men zal zich dus niet verdrieten ! Dit feest werd gegeven ten voordele der Armen van de H. Vincentius à Paulo, door de welbefaamde toneelafdeling der Xaverianen en bracht ontegensprekelijk geheel de gemeente te been. En het zou zonder twijfel, een schone stuiver beschikbaar stellen voor de ondersteuning van het schone Genootschap van de H. Vincentius. De prijzen der plaatsen waren voor de eerste plaats 2 frank, voor de tweede plaats 1 frank en voor de derde plaats 0,50 frank !
In de plaatselijke pers verschenen niets dan lovende commentaren :
Menigeen uit nieuwsgierigheid, velen uit milddadigheid kwamen het avondfeest bijwonen. Alles is opperbest gelukt en het is zeer aanmoedigend voor onze ieverige spelers, te zien dat niettegenstaande hunne zo korte maar lastige voorbereidingen, zij toch iets goeds hebben weten voort te brengen. Het is duidelijk dat iedereen zich zeer hartelijk vermaakt heeft. 't Schijnt dat ze er in Sente een handje van weg hebben om aan een publiek enige aangename uren te verschaffen ! Het was bovendien ook een blijde dag voor de armen daar hun hulpkas wederom goed voorzien is, dank zij diegenen die door hun milde hand hun lot verzacht hebben.

Ook op het einde van het jaar 1910 was het Xaverianendag. 's Morgens was de ruime middenbeuk en een ganse zijbeuk der kerk gevuld met godsvruchtige leden en 's namiddags voerde men, zoals naar gewoonte, voor een stampvolle zaal en met veel bijval enige stukken op.
Vooreerst een drama "Schuldig" aangrijpend, al de smart weergevend wat een tedere mensenziel, twintig jaar onschuldig gekerkerd, kan lijden. Tot de bijval van het stuk droeg de nieuwe toneelversiering in grote mate bij. Deze was keurig en smaakvol bewerkt door G. Laureyns, die daarvoor, alsook voor het nieuwe gordijn, allen lof verdiend. Kluchtspelen, zang en enkele muziekstukken der jeugdige Symphonie vervolmaakten de aangename avond !
Eerlijkheidshalve moeten we wel vermelden dat de avond eindigde met een ongewilde verassing ! Toen het zware gordijn naar beneden werd gelaten, raakte het uit haar klemmen en plofte met een slag neder, in zijn val twee lichten verbrijzelend. Gelukkig bleef het daarbij, afgezien van het feit dat men het publiek eens goed had doen schrikken !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten