vrijdag 31 oktober 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Gerard Van Troyen.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer Gerard Van Troyen, lid van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

... Gerard Van Troyen werd geboren te Diksmuide op 18.05.1884 en overleed te Sint-Laureins op 21.03.1969, hij heeft de hoge ouderdom van bijna 85 jaar bereikt. Hij was van de klas van 1904. In vredestijd werd hij ingelijfd bij het 4e Linie regiment. In 1914 werd hij terug opgeroepen bij dezelfde eenheid. Hij heeft ongeveer 8 jaar soldatendienst volbracht.
Eerst diende hij bij de forten rond Antwerpen, vocht verder mede in de slag van de IJzer te Ramscappelle, Booitshoeke en Nieuwpoort. Naderhand was hij er bij te Boesinghe, in het bos van Houthulst en in het offensief in Vlaanderen en dit tot aan de wapenstilstand.
Het ware onbegonnen werk al de heldenfeiten te vermelden die door onze regimenten, waartoe ook hij behoorde, gesteld werden in het slijk, het vuur en het water, terwijl ze onophoudelijk door een onzichtbare vijand werden bestookt met geweren, mitrailleuses, obussen en shrapnels, bommen en gassen. Hij maakte die lange periode van onmenselijke arbeid mede om de verdedigingswerken langs de IJzeroever, op, en telkens weer opnieuw, op te bouwen. Hij was er bij gedurende de eindeloze, zenuwslopende en gevaarlijke wachten, zonder enige tijding van zijn geliefden uit het bezette gebied. Van hem en zijn medesoldaten werd een wilskracht gevergd zo sterk als graniet om de last van die gewelddadige oorlogsjaren te dragen en de moed te behouden om het land te verlossen van de vijand. Het weze mij toegelaten hier te vermelden dat vriend Gerard een van die dapperen was, getuige zijn 8 frontstrepen, zijn vuurkruis, zijn IJzerkruis, zijn oorlogskruis met palmen, ridder in de kroon- en Leopoldsorde, e.a....

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten