Sint-Laureins : Onder de toren!

 


Op 28.02.1861 geeft VIRGINIE CAUWELS, dienstmeid  wonende te Gent, voor meester Bernard Jacques Van Acker, notaris te Gent, volmacht aan de heer Francies Huyghe, burgemeester wonende te Sint-Laureyns, om samen met haar vader FIDELIS CAUWELS, zonder beroep, wonende in het huis en erve met lochting gestaen en gelegen te sint-Laureyns, kadastraal gekend Sectie A nummers 859 en 860, groot 4a 50ca dit te verkopen, uitgezonderd de kamer op de westzijde en de daarmee gepaard gaande erve, die verder zal bewoond worden door haar vader.


Op 18.04.1861 zijn dan verschenen voor meester Eduard Devliegher, notaris te Sint-Laureyns, kanton Eecloo, arrondissement Gent, provincie Oost-Vlaanderen als verkopers : 1. De heer Francies Huyghe, burgemeester en grondeigenaar wonende te Sint-Laureyns, terzake deze handelende voor en in naam van Virginie Cauwels, dienstmeid wonende te gent en 2.Fidelis Cauwels, vader van genoemde Virginie Cauwels, winkelier te Sint-Laureyns, met als kopers Sieur ALEXANDER VAN HERCK en zijn van hem ten einde dezer gemachtigde huisvrouw AMELIE BEKAERT, wagenmakers en winkeliers ook woonachtig in hetzelfde Sint-Laureyns in koop aanvaardende het volgende goed bestaande uit : een woning en verder gerief samengesteld als volgt : 1e geheel de plaats thans dienende voor estaminet, 2e de plaats genaamd bakkerij en kuil, 3e den stal, 4e een deel van de zolder zoals hierna zal worden aangewezen met al hetwelke in eigendom wordt medeverkocht. Dit alles zijnde een erve van 3a 20ca genomen van het gebouw en erf, staande en liggende te Sint-Laureyns ten Dorpe Sectie A nummers 859 en 860 met een gehele grootte van 4a 50ca, palende noord de Dorpsstraat west het kerkhof zuid Juffrouw Van Damme en oost Carolus Bauwens.

Bij de konditien en lasten worden o.a. vermeld : - de kelder en het sekreet of gemakhuizeken blijven den vollen eigendom der verkopers, zodat de kopers er geen hoegenaamd gebruik zullen mogen van maken zonder toestemming. Wat betreft de waterpomp, deze is gemene eigendom van de verkopers en kopers en moet dienvolgens ten gemene kosten onderhouden worden.

Gedaan voor de som van twee duizend vijfhonderd francs, dit alles in goede gouden of zilveren geldspeciën gangbaar in België en geenszins anders. De heer Huyghe ontving tweehonderd vijftig francs.

 

Op 18.05.1869 zijn verschenen voor Emile  Constant Montigny, notaris te Eecloo, kantons hoofdplaats, provincie Oost-Vlaanderen, sieur Alexander Van Herck, benevens zijn echtgenote Amelie Bekaert, wagenmakers en winkeliers te St. Laureins welke comparanten verklaren bij deze te hebben verkocht, aan en ten voordele van LEOPOLD DE SAUTER, blikslager en winkelier te gemelde St. Laureins, alhier tegenwoordig en aanvaardende een woonhuis en verdere gebouwen met 3a 20ca erve, gestaan en gelegen te St. Laureins ten Dorpe, kadaster Sectie A deel van nummers 859 en 860 in het geheel groot 4a 50ca, palende noord de Dorpsstraat, zuid Juffrouw Van Damme, west het kerkhof en oost de erven van Karel Benedictus Bauwens.

Gedaan mits de som van drij duizend vijfhonderd frank.


Bovenstaande betreft het huis Dorp 111 naast de kerk terwijl ondertussen in 1908 voor meester Van Hoorebeke, notaris te Eecloo, juffrouw Louise Longueville, zonder beroep te Sint-Laureins, heeft aangekocht jegens Juffer Hortense De Rycke te Sint-Laureins, het woonhuis met verdere gebouwen en erve, zijnde de oude herberg “De Pluim” gestaan en gelegen te Sint-Laureins in de Brieversweg, kadaster Sectie A nummers 857 en 858. Met toestemming van Mathilde Strymes, daar die als huurder bij het overlijden van de eigenaar mijnheer De Rycke het levenslang en onvergeld gebruik verkreeg van die eigendom, heeft juffrouw Louise Longueville het aangekochte huis en de gebouwen laten afbreken en vervangen door twee nieuwe huizen respectievelijk Dorp 119, de nieuwe herberg “De Pluim” en Dorp 117 waar Mathilde Strymes haar rechten verder kon uitoefenen. Het  woonhuis Dorp 113 was onderwijl aangekocht door Alfons en Louise Longueville beide kinderen van Jan en Maria Antonia Strymes, die ook daar een nieuw huis bouwden.


Laten we nu terugkeren naar het pand Dorp 111.

Op 18.09.1923 zijn verschenen voor Honoré Verstrynge, notaris gevestigd te Sint-Laureyns, kanton Eekloo, rechterlijk arrondissement Gent

A.     Mevrouw Seraphine Laurentia Vanhyfte, weduwe van mijnheer Leopold Antone Desauter, zonder bedrijf wonende te Sint-Laureyns.

B.     1. Mijnheer Emile Laurentius Desauter, huurhouder en herbergier, wonende te Sint-Laureyns.

2. Mevrouw Maria Ida Desauter, winkelierster, hiertoe bijgestaan en gemachtigd door haar echtgenoot mijnheer Emile Van Hecke, gemeenteontvanger, samen wonende te Sint-Laureyns.

3. Mijnheer Jules Alphonse Desauter, blikslager en winkelier, wonende te Sint-Laureyns.

Welke verschijners verklaarden, bij deze, af te staan en over te dragen alle hunne gerechtigheden verkregen ter nalatenschap bij het overlijden van haar echtgenoot en hun vader Leopold Antone Desauter te Sint-Laureyns, den tienden september negentien honderd veertien. Aan en in voordeel van hunne medegerechtigde dochter en zuster mevrouw EMERENTIA DESAUTER, hiertoe bijgestaan en gemachtigd door haren echtgenoot mijnheer PETRUS ALPHONSE DESUTTER, winkeliers, samen wonende te Sint-Laureyns, alhier medeverschenen en verklarende in afstand te aanvaarden, een woonhuis en verdere gebouwen 2a 60ca groot, gestaan en gelegen te Sint-Laureyns, ten dorpe, gehucht “Brieversweg” ten kadaster aldaar bekend Sectie A nummer 859d.

Aanvaard voor en mits de afstandsprijs van zeven duizend frank, voor de heffing der boekingsrechten wordt de waarde van geheel den eigendom geschat op acht duizend frank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten