Sint-Laureins : De fanfare of onder ons gezegd 't Muziek van Sente van 1923 tot 1938 ! De ontbinding.

Op zondag 15.06.1924 wordt een nieuw vaandel ingehuldigd voor de fanfaremaatschappij "De Verenigde Vrienden" van Adegem. Een groot muziekfeest wordt georganiseerd. Zes muziekmaatschappijen luisteren het feest op waaronder Sint-Laureins. Tijdens de hoogmis plechtige wijding van het vaandel. Om 15.30 u. samenkomst der deelnemende maatschappijen langs de grote steenweg. Om 16 u. optocht, en na overhandiging van het vaandel aan het gemeentehuis, wandelconcert.

Zondag 13.07.1924 luisterrijk concertfestival te Waterland-Oudeman ter gelegenheid van de plechtige inhuldiging van het vaandel der fanfaremaatschappij "Steunt Elkander" waarna stoet met 10 vreemde deelnemers van aan de tramstatie door de Statiestraat, Molenstraat en Kerkstraat. Om 16.30 u. luisterrijk concertfestival op 2 kiosken, Dorpsplaats en Molenstraat, met op deze laatste ook Sint-Laureins "Concordia". Alle huizen waren bevlagd en met groen en bloemenkransen versierd. Schone praalpoorten versierden de straten en passende opschriften verwelkomden de massa vreemdelingen en muziekmaatschappijen die in dichte scharen waren toegestroomd. Er waren op die dag zelfs bijzondere trams aangevraagd om van Eeklo tot Waterland-Oudeman en terug, te reizen. Aan de grens wapperde de Nederlandse vlag.
Het was een prachtig, geslaagd feest, waarbij de parochianen het niet aan hun hart lieten komen dat hun pastoor gezorgd had voor een incidentrijke voorbereiding ! De dorpsherder weigerde het vaandel in te wijden tijdens de mis, wat nochtans het voorrecht was dat aan alle vaandels van katholieke maatschappijen toegekend werd, en ondanks de argumentering van de burgemeester dat alle leden trouwe kerkgangers waren. Zelfs had de burgervader aan vicaris De Baets op het bisdom te Gent nog gevraagd te bemiddelen bij de pastoor, deze laatste bleef halsstarrig weigeren en de vicaris heeft hem er niet toe gedwongen ! Wat de reden was van de weigering ben ik tot op heden nog niet te weten gekomen !
Bij de ontvangst in de muziekzaal werd het dankwoord gevoerd door de heer H. Ceulenaere, bestuurslid van Concordia, in naam van de aanwezige muziekmaatschappijen.

Op zondag 10.08.1924 Jubelschieting op de staande gaaipeers bij Jules De Meulemeester in de Vlamingstraat ter ere van Viktor Gernaey meer dan 50 jaar handboogschutter. Een stoet werd gevormd om 13.15 u. aan de woning der jubilaris begeleid door de muziekmaatschappij Concordia. Onder de uitvoering van schone pas-redoublés werd de jubilaris ter gaaipeers geleid ! Op de opgerichte kiosk werden tijdens de schieting opwekkende muziekstukken uitgevoerd.

Maandag 25.11.1924 werd zoals elk jaar het Sint Ceciliafeest op gezellige wijze gevierd. Nagenoeg heel Sint-Laureins was in feeststemming ter ere van de Heilige Patrones der muziek. De dag begon met een Heilige Mis om 8 uur welke overtalrijk werd bijgewoond. Even talrijk maar minder ingetogen was het gezelschap om 13 uur rond de feesttafel in het lokaal der fanfare, getuige de pittoreske beschrijving van de verslaggever in de plaatselijke pers !
"Daar heerste uren lang, in de reuk van lekkere, neus- en maagstrelende Pallieterse stoverijen, gekruid met pittige, pijp- en sigarensmook, zoals het op een buitendiner behoort, echt Vlaamse leute en plezier, met het nodige fanfare-muziek en grammofoonspel !"
Na de smulpartij was het zoals gewoonte de beurt aan schrijver-schatbewaarder Clement Verstraete die dit jaar in niet mis te verstane, weldoordachte woorden, een warm pleidooi hield, dat op alle aanwezigen diepe indruk maakte. Hij deelde vervolgens mede dat door de heer Ceulenaere nadien het verslag over de geldelijke toestand der maatschappij zou gegeven worden en wees op het doel dat men voor ogen had bij de stichting en dat duidelijk omschreven staat in de naam zelf die gekozen werd : Concordia ! Dat is Eensgezindheid, Eendracht, Samenwerking. En die bedoeling van de stichters moet men in ere houden en met alle krachten trachten te verwezenlijken, hetgeen niet gemakkelijk is in de schoot van een vereniging die zoveel leden telt en sommige met tegenstrijdige belangen. Nochtans, vrede en eendracht is de grondsteen zelve van haar bestaan, zodat een vereniging groeie en bloeie. Verder verduidelijkt spreker in zijn betoog dat hij geenszins twijfelt aan de goede bedoelingen van al hunne leden, maar dat men ervan voldoende bewust moet zijn hoe tweedracht, twist, onenigheid een bestendig gevaar is dat sinds enige jaren binnen iedere menselijke instelling dreigt, als gevolg van de oorlog die zoveel goeds en edels in de mensen vermoord heeft, zoveel nijd en afgunst gewekt, waar vroeger vrede was en goedheid. De oorlog heeft bij de mens instincten ontwikkeld waar men iedere dag opnieuw moet tegen vechten, wil de samenleving uiteindelijk niet ten onder gaan aan één reusachtige roof- en moordpartij. Zover is het hier bij ons, gelukkig nog niet gekomen, maar het zou onverstandig zijn het gevaar te loochenen, wie een vijand overwinnen wil moet hem recht in de ogen zien. Laat de naam en de vlag van Concordia een symbool zijn en een band ook tussen alle leden !
En om te besluiten verzoekt spreker allen recht te staan en met hem het glas te ledigen op de groei en bloei der fanfare en op het lang leven van al die haar steunen en haar gedurigen vooruitgang betrachten. Lang Leve Concordia !

Zomerkermis Adegem op zondag 12.07.1925 om 15 uur (toren) vorming van de stoet op de wijk Hoeke en tocht langs Dorp, Kerkstraat en Staatssteenweg. Concert op de kiosk van 17.30 u. tot 18 uur door de fanfare Concordia van Sint-Laureins, bestuurder A. Blancke met de stukken La fin d'un Rève valse concert door A. Doyen en L'Espérence fantaisie door L. Dervaux.

Op maandag 23.11.1925 was het dorp weer volop in feest voor Sinte Cecilia. Van 's morgens vroeg wapperde overal de nationale driekleur. Om 8 uur Plechtige Heilige Mis en om 13 uur smakelijk noenmaal. Bij het einde van de maaltijd sprak zoals gewoonlijk de heer Clement Verstraete, tevens postmeester, die weldra zijn jubilé zal vieren als feestredenaar ! Hij gaf als naar gewoonte een overzicht van al hetgeen het afgelopen jaar gebracht heeft aan wel en wee, voor- en tegenspoed. Vast en zeker hadden zijn woorden van vorig jaar indruk gemaakt en weerklank gevonden, niet alleen bij de leden maar ook in de geest van alle inwoners der gemeente. Iedereen deelt de overtuiging hoe gevaarlijk het is toe te geven, hoe weinig ook, aan gevoelens van afgunst, aan de neiging tot kleinzielig tegenwerken of kleineren. Bewijs is de ongewone aangroei van het getal der ere- en spelende leden gedurende het voorbije jaar en de geest van eendracht alsook de atmosfeer van broederlijke kameraadschap en gezelligheid. Allen mogen fier zijn op hun lidmaatschap en zullen bedenken dat diegene die de vereniging tegenwerken het alleen maar doen uit afgunst. Hierna beschouwt spreker het als zijn droevige plicht een ontroerend herdenkingswoord te wijden aan aller vriend Cyrille De Swaef die dit jaar uit hun midden verdween. Daarna werd het glas geheven en eindigde de avond hartelijk gelijk de morgen begonnen was en met een hoopvol tot ten naasten jaar.

Te Maldegem op zondag 02.05.1926 bij het inhuldigingsfeest van de heer Hector Ceulenaere als burgemeester der gemeente was Concordia erbij. Om 16 uur (zomeruur) vorming van de stoet in de Statiestraat en op het Statieplein met optocht langsheen Statiestraat, Markt, Westeinde en Bogaerde, Eedestraat, Molentje, Noordstraat en Markt, waarna concerten op de Markt waarbij om 18.30 u. door de muziekmaatschappij Concordia van Sint-Laureins.

Op dinsdag 22.03.1927 had de begraving plaats van de heer Charles De Meulemeester, oud-burgemeester der gemeente en Voorzitter der fanfaremaatschappij. De kerk was proppensvol. De Meulemeester was wijd en zijd bekend om zijn goed karakter en zijn dienstvaardigheid. Meer dan 38 jaar bekleedde hij onafgebroken het Voorzitterschap van Concordia. Aan het graf werd een lijkrede uitgesproken door de heer Clement Verstraete in naam der muziekmaatschappij.

Op 11.11.1928 wordt de 10e verjaring van de wapenstilstand met veel luister herdacht. Na de naamafroeping der voor het Vaderland gevallen soldaten en burgers werd door Concordia de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw uitgevoerd.

Op de gemeenteraadszitting van 29.11.1928 vraagt fanfaremaatschappij Concordia om verhoging van de toelage. Door de heren Clement Verstraete en Raymond De Vos, voorzitter en schrijver is een vraag ingediend op 05.11.1928 om de toelage van 1000 fr. op 2000 fr. te brengen wegens kastekort. De vraag wordt verworpen met eenparigheid van stemmen !

Bij het diamanten jubelfeest van 60 jaar huwelijk op zondag 30.06.1929 van de echtgenoten Leopold Vervaet - Brouckaert, woonachtig op de Kantijne, dat reeds in de vroege ochtend werd aangekondigd door kanongeschut, werden de jubilarissen afgehaald aan Moershoofdebrug en, gezeten in een auto, naar de kerk gevoerd onder het spelen van opwekkende pas-redoublés door muziekmaatschappij Concordia. Daar de wijk kerkelijk Sint-Laureins was had hier de mis uit dankbaarheid plaats en daarna ging het richting Sint-Margriete voor de ontvangst door het gemeentebestuur en de muziekmaatschappij "Sint-Cecilia" van Sint-Margriete, waarna het middagmaal en verdere feest dan weer plaats hadden in Sint-Laureins !

Concordia was op 08.09.1929 op de wijding en de onthulling van het H.Hartbeeld te Adegem. De optocht werd gevormd op de wijk Spanjaardshoek en trok vervolgens door de verschillende straten.

Ter gelegenheid der gemeentekermis te Sint-Laureins op zondag 22.09.1929 was er een groot muziekfeest (wandelconcert) met de medewerking van het gemeentebestuur en muziekmaatschappij Concordia en met verscheidene deelnemende maatschappijen.

Op de gemeenteraadszitting van donderdag 17.10.1929 wordt nogmaals een poging gedaan om de toelage te verdubbelen of minstens merkelijk te verhogen ! De vraag wordt ingediend door de heren Verstraete en Raymond De Vos wijzende op de "flauwen gang" van muziekmaatschappij Concordia. Ditmaal hebben ze meer geluk, de toelage wordt op 1500 fr. gebracht met 7 stemmen tegen 1.

De waterval van problemen die uiteindelijk de doodsteek zal geven aan de fanfare begint met het Ceciliafeest van 22 november 1937. Een voorstel wordt gedaan de drie oude bestuursleden de titel van ereleden te geven en het bestuur met nieuwe leden uit te breiden. Enkele personen worden naar voor geschoven maar dit was niet naar de zin van de ouderen. Op 29 november werd een bestuursvergadering samengeroepen met op de dagorde muzieklessen en uitbreiding van het bestuur ! Deze wordt uitgesteld tot 30 november, daar worden bestuursleden gecontesteerd omdat ze niet zouden zijn verkozen doch welwillend toegelaten. Dit wordt tegengesproken door de ouderen, die in hun wiek zijn geschoten en de ontbinding vragen ! Allen treden dit voorstel bij behoudens één onthouding. Clement Verstraete, voorzitter geworden in 1927 bij de dood van de vorige, gelast alsdan, zonder het bestuur te raadplegen, Aloïs Blancke de muzikanten mede te delen dat zij op zaterdag 4 december 1937 hun instrumenten en boeken moeten afgeven.
Op dinsdag 7 december was het opnieuw bestuursvergadering, doch daar de heer Bertrand Hoste niet kon aanwezig zijn vroeg hij om uitstel, wat werd toegestaan, en in de nieuwe vergadering werden ontvangsten en uitgaven afgesloten. De heer Ceulenaere eist de toepassing van art. 14 van de akte van 26.03.1920 en Clement Verstraete haalt een oudere akte boven getekend door vroegere bestuursleden die reeds lang waren overleden ! Deze laatste ongeldige akte eist slechts 1/3 der leden en de eerstgenoemde echte akte, door alle huidige bestuursleden getekend vereist 3/4 der leden om te beslissen. Op 16 december 1937 heeft opnieuw een vergadering plaats, allen zijn aanwezig, en nu valt het uiteindelijk verdict : ontbinding van het muziek ! Het was een zeer woelige vergadering hoofdzakelijk de heren Hoste en Ceulenaere versus Verstraete. Deze laatste was gedurende de week bij de collega's rond gegaan en had hen met de verkeerde akte op een dwaalspoor gebracht. In een vergadering op 23 december 1937 wordt beslist de instrumenten te laten schatten en dit gebeurt op 14 januari 1938 door de heer Focquenier uit Gent. Op 27 januari 1938 wordt door het bestuur alles vereffend en de instrumenten die eigen bezit waren worden teruggegeven.
Geruchten deden de ronde dat de meeste en bekwaamste muzikanten, mocht de vraag komen, niet meer wensten terug te keren, zolang de drie oude bestuursleden in de commissie bleven.

En zo viel dan tenslotte het doek over CONCORDIA na vele succesvolle jaren. Kort daarop kregen we dan voor de tweede maal de Duitsers op bezoek wat niet bevorderlijk was voor een hernieuwde oprichting. Zo moesten we wachten tot na de oorlog in 1944 op een nieuwe fanfare De Sint Michielskring met als voorzitter Jozef Martens, als dirigent koster organist Albert De Keyser en met een kern muzikanten uit de vroegere fanfare Concordia !
Volgende foto toont de Sint Michielskring enkele jaren later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten