Sint-Laureins : Met "Te Voet" dwars door Sente !

 



Toen destijds de succesvolle wandeltocht "Te voet door 't Meetjesland" werd georganiseerd heeft men ook een paar keer Sint-Laureins en zijn Krekengebied aangedaan. Het traditionele turnfeest van de lagere jongensschool van de Broeders van Liefde in de Zuidmoerstraat in Eeklo werd in 1967 anders aangepakt, enkel de jongsten zouden een turndemonstratie geven en de grotere zouden wandelen. Dit werd meteen de aanzet voor een hele reeks internationale wandeltochten waarvan de eerste plaatsvond op 4 juni 1967. De aankomstplaats was telkenmale op de toenmalige St.Jozefs sport- en speelterreinen in de Zandstraat te Eeklo, waar bij aankomst telkens een waar feest plaats had met optredens van o.a. Walter De Buck en anderen.
Het was bij de eerste tocht in 1967 een heerlijk weertje en tevens een onverhoopt succes met 650 deelnemers. Hierdoor gestimuleerd telde de tweede en nu beter voorbereide tocht door Lembeke en Kaprijke in 1968 meer dan 1300 deelnemers! 
Alle onderwijzers en enkele sympathisanten van de Broederschool deden hun uiterste best om alles in goede banen te leiden, maar dit groeide hen wel een beetje boven het hoofd en de toenmalige turnleraar Mijnheer De Boever, meester Antoine, ging op zoek naar helpende handen. Daar hij een collega was in het college stelde hij ook de vraag om medewerking o.a. aan mij en daar mijn oom, meester Achilles, zijn hele loopbaan in de Broederschool had doorgebracht, was enige sympathie van mijnentwege voor de Broederschool mij niet vreemd, alhoewel het in die tijd nog een beetje concurrenten waren!
Van dan af groeide het aantal medewerkers en op 18 mei 1969 werd de derde uitgave een grandioos succes. Ondanks de gutsende regen stapten meer dan 1500 Meetjeslanders, Nederlanders en nog heel wat andere buitenlanders naar ons enig mooie krekengebied. Toen ze voor de eerste maal met "Te Voet" Sente bereikten was gelukkig de zon van de partij.


10 mei 1970 werd de dag van de definitieve doorbraak, meer dan 2000 deelnemers wandelden deze vierde "Te Voet" in het teken van de sportbiënnale 70.
De lustrumuitgave 1971 werd een tweedaagse, op beide dagen waren ruim 2000 moedigen, ondanks het slechte weer. Zoals bij alle wandeltochten was het bij aankomst een stormloop om het aantal gepresteerde kilometer in het wandelboekje bij te schrijven en kregen de deelnemers een mooie herinneringsmedaille of sierlijke wimpel voor hun inspanning. Op 23 mei 1971 was ook een reportageploeg van de VRT ter plaatse voor interviews en enkele opnames die in het journaal voor sportweekend dezelfde avond werden uitgezonden.
Dit enorme succes deed de nood voelen aan uitbreiding van het aantal organisatoren en zeker aan meer medewerkers. Daarbij dacht men aan vertegenwoordigers in alle of minstens in zoveel mogelijk gemeenten van het Meetjesland. Ook de voorbereidende vergaderingen namen fors toe en na de eerste op school werd snel uitgeweken naar lokalen in 't stad zoals de privéclub in 't Vlamingstraatje.
Voor het Kastelenjaar 1972 wilden we iets speciaals op alle gebied zowel voor de herinneringen als voor de wandeltocht zelf. Daarom werd met een hele ploeg vrijwilligers elke mogelijke zaterdag naar het zeefdrukatelier van de academie voor schone kunsten te Eeklo getrokken voor een zeefdruk met een afbeelding van een stadszicht die dan als herinnering kon meegegeven worden. De zesde uitgave werd aangekondigd als de grootste wandeltocht van Vlaanderen!
De Kastelentocht 1972 gaf tevens, door de welwillende medewerking van vele kasteeleigenaars, de deelnemers aan de wandeltocht de uitzonderlijke gelegenheid parken en hovingen te bezoeken die privébezit zijn. Op 13 mei 1972 werden alle wandelaars om 14.00 uur met autocars vanuit Eeklo naar Vinderhoute in de Vrededreef gebracht waar om 14.30 de tocht van start ging en iedereen, 3120 personen, via Lovendegem en Waarschoot, doorheen het Leen terug naar Eeklo wandelde. Op deze tocht werden op verantwoorde wijze de parken en hovingen van een 10-tal kastelen bezocht.
De organisatie barstte stilaan uit haar voegen, met de steun van Bloso werd op 3 maart 1973 in Eeklo de dag van de gangmakers gehouden met deelnemers uit gans Vlaanderen, en door de toenemende druk werd besloten een VZW op te richten op 11 april 1973 waarvan de Statuten verschenen in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 5 juli 1973.
In het kader van de Sportbiënnale 1973 Bloso werd op 28 en 29 april 1973 "Te Voet" aangekondigd in 4 talen als de grootste internationale wandeltocht van Vlaanderen met als thema de zaterdag "Krekentocht" en de zondag "Woudloperstocht".
De achtste tocht had plaats op 27 en 28 april 1974 en de negende in 1975 was zoals de vorige ook een "Gezondheidsrally" van Bloso en ging de zaterdag richting Balgerhoeke en de zondag richting Waarschoot.
De tiende tocht van 1976 ging de eerste dag via Raverschoot naar de bosrijke omgeving van het Drongengoed en de tweede dag nogmaals Sint-Laureins en zijn krekengebied.
In 1977 had dan de elfde uitgave van "Te Voet door 't Meetjesland" plaats op 23 en 24 april en werd een afspraak gemaakt voor de twaalfde "Te Voet" op 22 en 23 april 1978!

De 14e Te Voet gepland op 26-27 april 1980 blijft alleen nog een vage herinnering aan de vele mooie momenten gedeeld met zovelen. Er rest enkel nog heimwee naar dit groots evenement waarvan enkel de oranje armband met typisch logo, voor de medewerkers, getuigt




Geen opmerkingen:

Een reactie posten