Sint-Laureins : Sente en zijn scholen III !

Zoals we eerder zagen waren de scholen in Sint-Laureins gemengd tot zo ongeveer bij de komst der zusters Kindsheid Jesu in het klooster die ook de opvoeding der meisjes onder hun hoede namen en van dan af gingen jongensschool en meisjesschool zo wat elk hun eigen weg tot ook daaraan een einde kwam bij een grondige herschikking van het onderwijslandschap op het einde van de 20e eeuw.

Wat het personeel betreft, momenteel is in het basisonderwijs het merendeel vrouwen, trend welke zich ook doorzet in het middelbaar. Wat iets meer dan een halve eeuw geleden niet mogelijk was ! De tijdsgeest was er niet rijp voor en daar die bepaald wordt door mensen met macht en invloed om de samenleving te sturen ziet men onmiddellijk de impact van de katholieke kerk. Wanneer in 1842 de eerste wet op het lager onderwijs van kracht wordt, is er van een opleiding van onderwijzeressen geen sprake, alhoewel in 1860 was al meer dan de helft van de normaalinstellingen voor meisjes bestemd.

Bovendien hadden de katholieke autoriteiten de overtuiging dat moeder zijn en onderwijzeres niet te combineren viel. Eens getrouwd moesten vrouwen het katholiek onderwijs verlaten. De beroepsloopbaan van een gehuwde vrouw in het katholiek onderwijs werd beëindigd door de celibaatsvoorwaarde of de zogenaamde huwelijksban. Pas op 28.02.1963 werd de celibaatsvoorwaarde opgeheven. Door een tekort aan religieuze leerkrachten waren de bisschoppen verplicht om ook gehuwde vrouwen een kans te geven. De bisschop van Namen Nicolas-Joseph Dehesselle verklaarde in 1844 dat een gehuwde vrouw zich moet wijden aan de zorg voor haar huishouden en haar kleine kinderen. Trouwens, betoogt hij, wat voor goed kan een onderwijzeres doen, als ze niets liever wil dan kunnen trouwen! Daarbij wanneer zij zwanger voor de klas zou staan, kan dat op de verbeelding van de kinderen werken en hun veel kwaad berokkenen !! Zelfs in 1923 laten de Belgische bisschoppen weten dat ze het celibaat voor onderwijzeressen in het katholiek onderwijs zouden blijven eisen. De meeste vrouwelijke leerkrachten die in het vrij en overwegend katholiek onderwijs stonden, werden tot eind jaren 50 begin 60, afhankelijk van het bisdom, bij hun huwelijk ontslagen.

In Sint-Laureins werden tussen beide oorlogen naast de zusters in de meisjesschool de eerste juffrouwen aangeworven zoals Juf Alice Martens en Juf Maria De Keyzer waarna dan na de tweede wereldoorlog meerdere juffrouwen volgden, waarbij wegens de huwelijksban enkele snelle wissels plaatsvonden.










































Geen opmerkingen:

Een reactie posten