Het wapen van de familie STRYMES

Vóór de 11e eeuw hadden krijgsmannen een open helm, zonder vizier, zodat ze gemakkelijk herkenbaar waren. In de middeleeuwen werden de krijgers in steeds zwaardere harnassen gestoken en tijdens de kruistochten zien we dat zware gesloten helmen in voege komen. Om dan in het heetste van de strijd te zien wie vriend of vijand was, bracht elke ridder zijn eigen herkenningsteken op zijn wapenschild aan. Deze tekens werden al snel een belangrijk symbool en werden ook gebruikt op documenten, banieren, rouwborden en grafmonumenten. Oorspronkelijk hadden enkel edellieden en ridders een eigen wapenschild maar toen in de late 12e eeuw het wapen steeds meer prestige kreeg werd dit gelinkt aan een familie en zo ontstond het familiewapen.
Wapenschilden zijn echter maar kort het exclusieve domein van de ridderstand geweest, reeds in de 13e eeuw gingen steden, gilden en belangrijke burgers een wapen gebruiken, en zo ontstond uiteindelijk een "papieren heraldiek".
Het was in Vlaanderen gebruikelijk dat schepenen van een schepenbank zegelden met hun persoonlijk wapen en later werd dit vaak overgenomen en gebruikt als een familiewapen door de afstammelingen.
Leonard Strymeersch was de vader van Lucas Strymeersch (+1614), clerk van de Vierschare en schepen van de stad Brugge. Diens dochter Jeanne Strymeersch geboren in Brugge op 09.04.1594 en er overleden op 08.11.1647 was gehuwd op 25.04.1622 te Brugge met Antoine d'Hooghe  (+1643), schepen der stad Brugge, kleinzoon van Jean-Baptiste d'Hooghe de la Gauguerie een Zuid-Nederlandse edelman en de grootvader van Ignace-Michel d'Hooghe de auteur van het gekende "Handschrift d'Hooghe" een van de meest geraadpleegde bronnen die in de Openbare Bibliotheek te Brugge bewaard worden. Hierin vinden we in kleur het familiewapen van de familie Strymeersch, Strijmeers of Strimes.


Van zilver met 2 chevrons (kepers) in keel (rood) met in de schildvoet 3 rozen van hetzelfde, sinopel (groen) gesteeld met blaadjes en staande op een terras van hetzelfde.

En daar we met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid mogen beweren dat de schrijfwijzen Strymeers, Strijmeers, Strymeersch, Strimes, Stremes, Stremers, Stremmesse,... allen gebruikt werden of sommige nog worden voor afstammelingen van wat nu o.a. met familie Strymes of Strijmes bedoeld wordt kunnen we gerust stellen dat vermeld wapen het familiewapen is van de familie STRYMES.

D'argent à deux chevrons de gueules acc en pointe de trois roses du même tigées et feuillées de sinople et posées sur une terrasse du même. (Bruges)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten