zaterdag 29 maart 2014

Sint-Laureins : Gemeenteverkiezingen van 19.10.1890 een geval apart !

Stemmen op een dode kandidaat !                                                                                                             

In de week voor de verkiezing doet zich een treurige gebeurtenis voor. Onder de kandidaten die zich tegen de uittredende leden van de gemeenteraad aangegeven hadden, bevond zich de heer Jan De Groote, een goêlever uit het dorp. Op donderdagavond was hij op kiesronde gegaan op de Boterhoek en was rond 8 uur thuisgekomen en te bed gegaan. Toen ’s anderendaags ’s morgens de zuster van zijn vrouw, nevens hen wonende, water ging halen in de put op zijn hof, stootte haar emmer op een hard voorwerp, tot haar grote schrik op het hoofd van haar schoonbroer, die rechtop en dood in het water stond, het water slechts tot aan zijn borst. Nadat het parket de vrijdag  ter plaatse was geweest kwam men tot de veronderstelling dat de heer De Groote, die onderhevig was aan slaapwandelen, rond 3 uur in de morgen moet opgestaan zijn en barvoets en blootshoofds in de openstaande regenbak moet gesukkeld zijn. Zo kon het gebeuren dat men te Sint-Laureins de komende zondag voor een dode stemmen kon. Tekenend is wel dat hij nog 71 stemmen op zijn naam had.
De verkiezing gaf volgende uitslag:
I.Gemeenteraadsleden wier mandaat eindigde op 31 december 1896:
Jan De Geeter 151 stemmen, Judocus De Keyzer 146, Jozef De Rijcke 146, Leopold De Sutter 146, Leopold Huyghe 121 en J.B. Van Damme 146.
II.Gemeenteraadsleden wier mandaat eindigde op 31 december 1893:
Charles De Meulemeester 146, en Pieter De Muynck 146.
Kandidaten der oppositie voor 6 jaar :

Jan De Groote(+) 71, Petrus Hoste 112 en André Huyghe 91 stemmen.

Tijdens deze legislatuur krijgt men te maken met het opkomend socialisme wat voor enige deining zorgt in het conservatief katholieke Sente !

Alhoewel de Belgische Werklieden Partij nog maar pas in 1885 opgericht was waren er vooral in grote centra reeds enige tijd socialistische kernen ontstaan die steeds heftiger propaganda voerden. Dat dit zich verder zou uitbreiden naar het platteland waar veel werkkrachten vandaan kwamen was onvermijdelijk. En dat dit een doorn in het oog was van welstellenden en katholieken die vreesden dat hun verworven machtspositie in het gedrang zou komen is duidelijk!
Zo lezen we in de plaatselijke pers van mei 1891 dat het gerucht was verspreid dat de socialisten van Gent zondag 10 mei te Sint-Laureins een meeting zouden komen houden om “ ’t gelove van ’t algemeen stemrecht en van de Egalité, Fraternité ou … la mort te preken “ ! En, gaat de tekst verder: “Meneer pastoor De Swaef echter  -die een wakkere is- zei algauw : hola, vriendjes, zo niet geboerd; ge meugt gulder wel komen, daar kan ik niets aan doen, maar voor dat gij komt zal ik ene meeting geven, want ge zult mij mijne schapen niet stelen zonder dat ik er bij ben.”   En donderdag op O.H.Hemelvaart was het meeting in de schone zaal der zondagsschool die de gemeente aan de edelmoedige familie Van Damme te danken heeft. Op de eerste rang M. de baron Kervyn de Volkaarsbeke, M. de baron de la Kethulle de Reyhoven, M. de burgemeester De Sutter, M. de schepen Van Damme, M. de secretaris Vercraeye, M. de notaris Taelman, M. De Meulemeester met zijn muziek Concordia, M. de pastoor met zijne onderpastoors, en volk, mannen en vrouwen, ouden en jongen, groten en kleinen, dat de zaal barstte. De meeting werd geopend met een kernachtige rede van M. den baron de la Kethulle en gesloten met enige woorden van dank door M. den baron Kervyn en den Eerw. Heer Pastoor.   De grote toespraak werd gehouden door M. Beyaert van Brugge die de kruisvaart preekte tegen de ongodsdienstige scholen van 1879 en nu andermaal de kruisvaart preekt tegen ’t socialismus, ’t bastaardkind van ’t liberalismus.!! Hij gebruikt nogal forse taal : de socialisten die noch Paus, noch Koning willen, menen de boeren naar hun kant te krijgen, door ze ’t algemeen stemrecht te beloven, maar ze zouden  hen omverre  schieten, zoals hunne voorzaten, de omwentelaars van 1790, indien ze hen de weg moesten versperren naar ’t bewind, ’t welk ze beogen, om zonder werken hunne zakken te kunnen vullen!!  Hij geeft hen een ordewoord mee als de socialisten zondag naar St.Laureins mochten komen: Als de vos de passie preekt, Boerkens, wacht uw ganzen. En hij besluit met: “..en gelukkig zullen de bevolkingen zijn die naar de afgezanten Gods en niet naar valse profeten luisteren!
De zondag daarop zijn de socialistische militanten afgestapt in Eeklo, in Sente bleef alles rustig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten