Het scheelde geen haar of de talrijke familiefoto's van Maria Campe de vroegere uitbaatster van De Spar belandden in de verbrandingsoven. Gelukkig konden we ze van de vernietiging redden. In de doos waarin lang geleden Solo margarine werd verpakt, vonden we het hele verhaal van kerkzanger August Campe !
In 1934 was Gustje 50 jaar lid van het zangkoor en tevens ook ruim 25 jaar werkend lid en schatbewaarder van het Sint-Vincentiusgenootschap.
Op woensdag 11 juli 1934 -dag der Gulden Sporen- werd dan ook zijn vijftigjarig zangersjubileum gevierd. Om 9 uur werd een plechtige dankmis opgedragen waarbij het zangkoor de driestemmige mis van Perosi uitvoerde. Na de mis werd aan de voet van de kerktoren voor de calvarieberg een groepsfoto genomen van het toenmalig zangkoor van Sint-Laureins, waarna een ontvangst van de jubilaris in de Sint-Michielszaal volgde met feestzitting en gezellig samenzijn.
Een mooi huldedicht werd voorgedragen en heel wat feestwensen werden afgegeven. Naast de tekst der toespraak zat in de doos ook een brief van zijn gebuur en goede vriend Marcel Schollaert van de missionarissen van 't Heilig Hart te Assche. Tevens een schrijven van het Ministerie van Arbeid en Sociale Voorzorg aan de Heer Volksvertegenwoordiger Dhavé te Terdonck, waarbij aan de gevierde het diploma en het nijverheidsereteken van 1e klasse wordt verleend met de gelukwensen van de Heer Minister voor de welverdiende onderscheiding. Voorwaar een schone dag voor de verdienstelijke jubilaris, waarbij alle huizen op 't dorp en 't moleneindeken versierd en bevlagd waren!
Tachtig jaar geleden zorgden deze mannen voor het opluisteren der goddelijke diensten. Van links naar rechts :
Vooraan : Frans Campe, landbouwer Rommelsweg; Basiel De Henau, koster van 1928 tot 1972 Leemweg; Gust Campe, jubilaris; E.H. Timmerman, onderpastoor en proost van het zangkoor; Jules Van der Sickel, onderwijzer later schoolhoofd Leemweg; Jules Verniere, onderwijzer Moleneinde; Victor Campe, zong steeds samen met de koster bij begrafenissen en huwelijken Moleneinde.
Midden : Octaaf Valcke, kerkbaljuw Dorp; Prudent De Geeter, smid Dorp; Philibert Rammelaere, herbergier duivenlokaal Dorp; Emiel Stieperaere, landbouwer; Hilaire Claeys, smid Vlamingstraat; Lucien Snebbaut, later een tijdje kerkbaljuw; Urbaan Laureyns, schilder Karelshoek; Theophiel Dupré, onderwijzer Leemweg.
Bovenaan : Albert Gailliaert, onderwijzer later schoolhoofd Dorp; Achiel Van de Fonteyne, schoenmaker Leemweg; Marcel Gijsel, bierhandelaar Moershoofde; Lucien Van Damme, landbouwer; Raymond Valcke, herbergier Moleneinde; Marcel Willems, landbouwer Boterhoek; Achiel Campe, timmerman Leemweg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten