dinsdag 4 maart 2014

Sint-Laureins : De Waterheren van de Ziedelingen.

Naarmate de zee werd teruggedrongen en het land werd uitgeturfd, bleek de afwatering moeilijker en moest het water, door een netwerk van grachten en kleine waterlopen worden afgevoerd. Dit was niet anders voor het overtollige water uit Eeklo waarbij naar steeds inventievere oplossingen moest gezocht om het zonder veel overlast in zee te krijgen. Daar de Gentenaars De Lieve claimden als hun exclusieve eigendom en geen mededingers naast zich duldden, was de Eeklose watergang die de wateren van de stad Eeklo opving, niet de enige, doch wel de duurzaamste verbinding met de zee via Aardenburg en dan later, na het graven, via het Leopoldskanaal. Die Eeklose watergang werd tevens gebruikt voor het vervoer van houtbussels en turf en vond zijn weg door de Ziedelingen in de buurt van den Boterhoek en de Eerstestraat.
De naam Ziedelingen verwijst naar de naam van een oude watering en was in oude tijden een drassige en moerassige wijk van Sint-Laureins. Men had er veel last van het water dat geen uitweg vond.
Dat een evenwichtige waterhuishouding voor de landerijen van zeer groot belang is, staat buiten kijf, en dat de besturen van Polders en Wateringen hierin een grote rol spelen is evident. Bij verkiezingen van bestuurders en het oplossen van beheersproblemen kan het er dan ook somwijlen zeer geanimeerd aan toe gaan.
Neem daarbij dat de mannen van de Ziedelingen steeds zeer fiere en strijdvaardige kerels waren, steeds bereid voor hun rechten op te komen en zich niet lieten doen, dan is het niet onvoorstelbaar wat zich afspeelde bij de jaarovergang van 1925 naar 1926.
In diezelfde Ziedelingen moeten de landerijen gelegen langs de grens met Eeklo in de buurt der Eerstestraat het Eekloos water alover hun land naar de vaart laten lopen. Welnu, enige Sentse boeren wilden op oudejaarsavond van het jaar 1925 dat water tegenhouden !
Ze wierpen met de Sint-Laureinse kant van de aardeweg een dam op aan de Eeklose kant, de natuur trotserende die wil dat het water stroomt waar het 't laagst is, en daarbij een inbreuk plegende tegen de wet van God en de Koning !
De reactie van de Eeklose aangelanden kon niet uitblijven !
Kwatongen beweren zelfs dat er van weerskanten geschoten werd, anderen zeggen dat het 't geplets was van de spaden dat men hoorde, niet om elkaars oren, maar in elkaars water ! Gelove wie wil !
Zeker is, de gendarmes waren ter plaatse nodig en er werden wel processen opgemaakt : afdammen zonder toelating, wegenschennis, daden van opstand en smaad en dergelijke !
Maar de dam, hij hield drie dagen stand ! Natuurlijk tot groot jolijt en plezier van die van Sente, ze waren de overwinnaars en heel de nieuwjaarsdag hebben ze, tot diep in de nacht, hun triomf gevierd.
En zo kwamen ze aan hun naam : DE WATERHEREN VAN DE ZIEDELINGEN !
Totdat de burgemeester van Eeklo kwam, altijd zeer kalm, die tevens kommissaris is der wegen in de provincie, vergezeld van zijn politiekommissaris.
En van langs de overkant kwam de burgemeester van Sint-Laureins.
De dam moest weg ! Burgemeester Pussemier van Eeklo, liet op zeer eenvoudige, diplomatische wijze verstaan dat wie schade doet, schade betaalt... Ook burgemeester De Vos van Sente, deed zijn duit in het zakje, en vroeg op dezelfde wijze, de dam in stilte te laten verdwijnen om zo weinig schade als mogelijk aan zijn gemeentenaren te doen... Alzo is geschied ! Wie weet, zijn de pv's ook zo stil mogelijk verdwenen ?
Hoe dan ook, die van de Zielingen hadden hun naam en ook hun leuze : Laten lopen waar 't laagst is en liever grachten maken dan dammen !!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten