woensdag 26 maart 2014

STRYMES niet alleen te Sint-Laureins

SAMUEL STRIJMES

De zoon van de uit Utrecht stammende koopman Johann Strijmes en zijn vrouw, de uit Londen stammende Regina Pettke, heeft de stadsschool van zijn vaderstad en het gymnasium in Berlijn doorlopen. Aan de universiteit van Frankfurt aan de Oder begon hij in 1667 zijn studie in de theologie. Hij behaalde er zulkdanige uitslagen dat de filosofische faculteit hem een aanbevelingsbrief meegaf voor keurvorst Friedrich Wilhelm om hem een leerstoel aan te bieden.
Doch hij wou eerst een reis naar Engeland maken, waarbij hij dan ook het langst in Cambridge en Oxford verbleef. Hij maakte er kennis met bekende filosofen, theologen, bisschoppen en andere belangrijke geleerden.
Als STRIJMES bij zijn terugreis in Frankfurt aankwam werd hij in oktober 1674 buitengewoon hoogleraar filosofie, een half jaar later professor fysica en werd Magister.
In 1679 werd hij pastor aan de Nicolaikerk in Frankfurt en buitengewoon hoogleraar theologie en hij werd in 1696 doctor in de theologie. Hij nam deel aan de organisatorische activiteiten van de Frankfurtse hogeschool en was in het zomersemester van 1682 en 1699, evenals in het wintersemester van 1688 en 1694 rector. In 1705 was hij vice-rector van de Alma Mater.
Later werd hij blind en stierf in zijn tweeentachtigste levensjaar.
Uit zijn huwelijk stamt de latere Köningsbergse professor Johann Samuel STRIJMES (1684-1744).


JAN STRIJMES

In de inventaris van de goederen achtergelaten door Laurentia van Vijven van 04.02.1642 eerdere weduwe van Joost STRIJMES en laatst weduwe van Hans Hanszoon van Soest, opgemaakt door notaris Jacob van Zwieten ten verzoeke en ten overstaan van Arnout van de Cruijs, vader en voogd van de twee onmondige kinderen van Susanna STRIJMES en als volmachthouder Sr. Jan STRIJMES, wonende te Coningsbergh, dochter en zoon van de overledene, lezen we het volgende :
- een contrefeijtsel schilderij van Jan Strijmes.
- een schilderytge daar den kocken uytgebeelt door Jan Strijmes.
- een conterfeijtsel schilderij van Prins Mauritius door Jan Strijmes.
- een schilderije wesende een Emaus door Jan Strijmes.
Jan STRIJMES was dus de zoon van Laurentia van Vijven. Hij leefde in Coningsbergh (nu Kaliningrad) in Oost-Pruisen ten tijde van het opmaken van de inventaris. Het is niet duidelijk of hij een amateur of beroepsschilder was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten