zaterdag 1 november 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Bertrand Hoste.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer Bertrand Hoste, medestichter en ondervoorzitter van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

... Bertrand Hoste werd geboren te Sint-Laureins op 04.12.1894 en overleed te Eeklo op 03.09.1982. Hij was van de klas 1914. Destijds werd hij ingelijfd bij het 13e linie regiment de 4e leger afdeling. Op het vaandel van zijn regiment komen de volgende namen voor : IJzer, Merckem, Zarren en Handzame. Na een korte voorbereiding kwam hij aan de IJzer terecht. Hij heeft daar 4 jaar lang bijna in alle sectoren gevochten.Hij was een strijdlustig en dapper soldaat. Hij hield de moed er in bij zijn kameraden. Een van zijn gevaarlijkste opdrachten was de aanval op de textiel hoeve, die gepaard ging met het gevangen nemen van krijgsgevangenen en het verlies van kameraden. Bij het groot offensief in 1918 werd hij gekwetst.
Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de trouwe gedachtenis vol bewondering en liefde blijvend te houden die wij verschuldigd zijn aan hen, die de besten der natie waren, wanneer het vaderland in nood verkeerde en onze geliefde vorst, wijlen Koning Albert, zijn verdedigers opriep. De helden van de IJzer moeten in de herinnering blijven, evengoed als de slag der gulden sporen.
Hij werd vereremerkt met volgende decoraties : Ridder in de Kroonorde en in de Leopoldsorde, Officier in de Kroonorde en in de Leopoldsorde, Vuurkruis, Oorlogskruis met palm, IJzerkruis en meer andere...

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.



Uiterst links Clement Van De Voorde, de eerste secretaris van de bond tot in 1940, met Bertrand Hoste en andere strijdmakkers bij hun versnelde opleiding te Carteret in Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten