zaterdag 1 november 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : August Vanderostyne.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer August Vanderostyne, lid van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

...August Vanderostyne werd geboren te Sint-Laureins op 24.07.1890 en overleed te Sint-Laureins op 17.05.1973. Hij behoorde tot de klas van 1910 en werd ingelijfd bij het 1e linie regiment, waarmede hij gans de oorlog doorbracht. Van bij de aanvang 04.08.1914 werd hij als over kop in die verschrikkelijke oorlog gestort, vooraan, bij de vechtende eenheden. Hij maakte de terugtocht mede naar de IJzer, waar hij deelnam aan de bloedige slag aan de IJzer. Daarna heeft hij achtereenvolgens de heilige wacht opgetrokken in de sectoren van Loo, Diksmuide, Ramscappelle, Boesinghe, Noordschote en Nieuwpoort gedurende vier lange en gevaarvolle jaren.
In 1918 heeft hij de vijand helpen terug slaan van Pervijze tot Balgerhoeke, waar hij vooraan in de 1e linie in contact met de vijand was. Uiteindelijk werden de Duitsers terug geslagen op de vaart Gent-Terneuzen toen de wapenstilstand op 11.11.1918 getekend werd.
Voor zijn goede diensten gedurende de oorlog heeft het dankbare vaderland hem vereerd met verscheidene eretekens o.a. het oorlogskruis met palmen, het vuurkruis, ridder in de kroonorde en in de Leopoldsorde, de overwinningsmedaille 14-18, de herinneringsmedaille 14-18, het kruis van officier in de orde van Leopold II met zwaarden...

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten