zaterdag 1 november 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Maurice Verbeke.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer Maurice Verbeke, lid van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

... Maurice Verbeke werd geboren te Sint-Laureins op 01.05.1901 en overleed te Sint-Laureins op 13.06.1974. Op jonge leeftijd kreeg hij een militaire opvoeding in de pupillenschool. Maar toen de oorlog uitbrak werd deze school ontbonden en hij kwam naar de ouderlijke woonst terug.
De oorlog bleef duren en mede door de militaire invloed van zijn vroegere school en ook om zijn drie broers die aan de IJzer streden te vervoegen trok hij in 1917 de grens over via Holland en Engeland naar Frankrijk. Hij was toen amper 16 jaar en kan dienvolgens bij de jongste oud-strijders van 14-18 geteld worden.
Hij werd ingelijfd bij de lansiers te paard die zich roemrijk onderscheidden te Handzame.
Na de oorlog ging hij bij de Rijkswacht en bracht het tot Wachtmeester 1e klas. Hij deed vooral dienst te Assenede waar hij gedurende de oorlog 40-45 een rol speelde bij de weerstand.
Hij was drager van verscheidene eretekens o.a. Overwinnings-  en Herinneringsmedaille van beide oorlogen, Medaille van de weerstand, gouden medaille in de orde van Leopold II, e.a....

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten