maandag 25 november 2013

Godshuis : opsporing verzocht ! H. Rufinus




Liggende jongeman schijnbaar in een diepe slaap gewikkeld, in een voortdurende staat van hemelse gelukzaligheid wachtende als het ware, zoals Sneeuwwitje op haar prins, op zijn prinses voor de ultieme kus. Op de dag dat hij verdween droeg hij design sandalen en dito pofbroek. Het laatst gezien in zijn glazen kist, onder het altaar in de prachtige kapel van het oude klooster, met aan zijn hoofd het verzegelde document met het officiële bewijs, zijn afkomst vermeldende : " Dit is het heilig lichaam van Rufinus, Romeins martelaar op bevel van Zijne Heiligheid de Paus uitgehaald op het kerkhof van Sinte Agnes te Rome. "

Rufinus, waer bestu bleven ? Mi lanct na di, gheselle myn !
Nu ja, niet dat ik hem mis. Ik heb er zeker geen behoefte aan de cel vermiste personen van Alain Remue in te schakelen, maar ik denk zomaar bij mijzelf, waar kan die naartoe zijn ? Heeft eigenlijk niemand zich ooit afgevraagd waar de arme kerel ergens uithangt ? Blijkbaar liet dit eenieder stoïcijns onberoerd !
Sommige instanties koesteren een simpele splinter van het kruis van Christus of een nietige potscherf in een Gallo-romeins museum als een kostbaar bezit. Maar in Sente was er schijnbaar niemand die zich de moeite getroostte enige aandacht aan de arme sukkelaar te schenken ! Waar is ie in godsnaam gebleven ?
Is hij in rook opgegaan ? Wee de onverlaat die dit op zijn geweten heeft ! Hij brandde voor eeuwig in de hel!
Hebben de laatste zusters hem weer meegenomen richting Rome, als ze spoorslags het klooster hebben verlaten? Dat zijn gebeente in vrede ruste !
Of is hij zoals de rest van het ameublement meegenomen door onverzadigbare lijkenpikkers om te pronken als decorstuk bij duistere feestjes ?
Of is hij gewoonweg bij de laatste opkuis der heiligen door het Vaticaan uit de boot gevallen en opgeborgen bij de rekwisieten ?

Hierbij nog de plaats delict in betere tijden, waar meestal teneinde de kinderen niet aan het schrikken te brengen de aflijvige zedig weggestopt werd achter een laaghangende altaardwaal , maar waar bij speciale gelegenheden de heilige werd geëxposeerd ter meerdere ere van God en ter stichting der mensheid !



Geen opmerkingen:

Een reactie posten