Pastoor Andries van Middelburg, later Kanunnik van het Kapittel van Brugge vond het mensonwaardig dat de zieken van Maldegem, Adegem en Sint-Laureins voor verzorging naar Brugge moesten, te voet of met het hospitaalkarretje getrokken door een man of met een "ezelskarretje" of met een "hondekerre". Velen wachtten tot het allerlaatste moment en stierven dan ook onderweg.
Bij zijn vele contacten met Juffrouw Antonia Van Damme en ook pastoor Van den Berghe van Sint-Laureins werd hun aandacht gevestigd op een eigenaardig feit, de behoeftige zieken hadden het recht kosteloos verzorgd te worden in het Sint Jans Hospitaal te Brugge. Pastoor Andries ging op onderzoek naar de reden hiervan, ontdekte die, en vond voldoende bewijzen om een proces te beginnen tegen het beheer van het Sint Jans Hospitaal, dat zes jaar duurde maar resulteerde in een schadeloosstelling van 68 000 F voor Sint-Laureins. Ondertussen was Sint-Laureins op eigen krachten gestart met het bouwen van een godshuis mede dank zij de inbreng van een gedeelte van het zeer grote familiefortuin van Juffrouw Antonia !
Men wilde de zieken en gebrekkigen ter plaatse verzorgen en niet alleen van Sint-Laureins maar van het ganse Meetjesland. En terzelfdertijd wilde men dan ook in één adem een tehuis bezorgen aan ouderloze en verlaten kinderen, wezen zowel jongens als meisjes, en een kommerloze oude dag bieden aan ouderlingen van beider kunne. Men begon te bouwen in 1843 en de bouw was voltrokken in 1849. Ter gelegenheid van het gouden jubileum van het echtpaar Heysse-Van Besien in 1897 in Eeklo zei D. Heysse over het optrekken in 1845 van het uitgestrekte klooster te Sint-Laureins met zijn bewonderenswaardige overwelfde kelders : "'k Heb er met 47 metsers aan gewerkt !"
Het is een langwerpig vierhoekig gebouw bestaande uit twee gelijke delen elk met een binnentuin en van elkaar gescheiden door een middengebouw, uitsluitend bedoeld voor het personeel zoals keuken, eetzaal en slaapzalen en ruimtes voor de zusters. Zoals toen de gewoonte was, om de goede zeden te beschermen, was het gedeelte aan de ene kant alleenlijk bedoeld voor de vrouwelijke bewoners en het andere voor de mannelijke, mooi afgesloten door de middelste vleugel der zusters !
Het Godshuis en Hospitaal werden toevertrouwd aan de goede zorgen van de Congregatie van de Kindsheid Jesu. Heel wat zusters passeerden de revue en deden dankbaar werk. Zo kreeg Zuster Martha, in de wereld Paulina Colpaert, op 20.04.1889 het gouden erekruis daar ze sinds 42 jaar ononderbroken aan het hoofd stond van het Hospitaal, als bestuurster.Bij de opening van het klooster in 1849 was ook reeds Zuster Mechtildis, in de wereld Christine Gilles, naar hier gekomen met een 50-tal weeskinderen uit Gent, die tengevolge van de daar heersende cholera de stad ontvlucht waren. Ze heeft tot haar dood in 1907 op 87-jarige leeftijd het gesticht niet meer verlaten en werd in 1899 ook vereerd met het Burgerkruis 1e klas voor een halve eeuw bewezen diensten.
Het hospice werd tenslotte samen met 18 Ha grond in 1863 door de stichteres aan de gemeente geschonken, zonder enige kosten. Onmiddellijk na de dood in 1879 van Juffrouw Antonia kwam het gesticht onder het bestuur van een hospiceraad onder voorzitterschap van de opeenvolgende pastoors van Sint-Laureins. In 1991 verlieten zusters Harlinda en Marie-Rose als laatsten het Godshuis !
Het hospitaal voor zieken, het tehuis voor wezen en het hospice voor bejaarden werden in de genoemde volgorde afgebouwd. Wat men zich moet voorstellen bij hospitaal laat ik aan Uw eigen interpretatie over, dat de zieken er naartoe gingen voor verzorging is duidelijk, maar dat velen er gingen om te sterven wordt bevestigd als ik in mijn eigen familiegeschiedenis kijk. Oordeel zelf :
1. Joanna Catharina STRYMES 71 jaar geboren in SL 28.05.1789 en er wonende Eerste Straete 421bis, weduwe Petrus Lievens overleden op 23.02.1860 ten een ure naermiddag in het gesticht Sint Joseph.
2. De weduwe van Hendrik STRYMES, Marie Francisca Devos 45 jaar geboren in SL 07.02.1825 en wonende SM Kommer 2 overleden op 22.06.1870 ten een ure namiddag in het Burgerlijk hospitaal.
3. Blondine STRYMES 78 jaar geboren in SL 27 Brumaire V wonende in SL Oosthoek 9, weduwe Francies Kimpe overleden op 07.10.1871 ten acht en half ure 's morgens in het Burgerlijk hospitaal.
4. Theresia Angeline STRYMES 36 jaar geboren in SL 14.06.1843 en er wonende Oosthoek 6, echtgenote Henricus Vandendorpe overleden op 30.11.1879 ten vijf ure namiddag in het Burgerlijk hospitaal.
5. Angeline STRYMES 66 jaar geboren in SM 1816 en wonende te SL Celie 12, weduwe van Karolus Eliaert overleden op18.12.1882 ten elf ure voormiddag in het Burgerlijk hospitaal.
6. Marie Antonia STRYMES geboren in SM 18.05.1836 wonende SM Comerstraat 6, weduwe Bernardus Dobbelaere overleden op 11.03.1917 in het Godshuisgesticht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten