maandag 9 december 2013

Sint-Laureins : Wijkkermissen en Herbergkermissen rond 1900.

Eerstestraatkermis en de historie van het stadhuis van Zevecote eind 1800.
Sommige wijken of delen van een straat hebben bovenop hun officiële naam in de volksmond een naam ontleend aan een verdwenen bouwwerk dat zich daar ooit bevond of aan een vroegere herberg, zo bv. het Moleneinde in St.Laureins, het deel van de dorpsstraat waar vroeger de stenen windmolen stond van Felix Eykens of nog de Klapkotte (Klepkodde) op St.Margriete de naam van de vroegere herberg.


Zo ook Zevenkotte in de Eerstestraat te St.Laureins. Dat de Eerstestraat een stevige reputatie heeft op gebied van wijkkermissen laat geen twijfel, sinds mensengeheugnis en tot voor kort. Daar waren eind 1800 zoals overal trouwens dan ook heel wat “estaminets” Er werd toendertijd zelfs gesproken van : de kroeg, plaag der dorpen, bij zoverre dat bij onze buren in Holland een beperking werd opgelegd met betrekking tot het aantal, hier kreeg men dat toch maar niet gestemd.
Zo hadden we o.a. op Zevenkotte de herberg van August Geirlandt, verder in de Eerstestraat die van Camiel Cauwels, ook met tot de verbeelding sprekende namen : het estaminet “Roodehand” van Ferdinand Accoe, “De Nachtegaal” bij Petrus Van Vooren, “Oud Jerusalem” en dan ook het “Stadhuis” bij Bernard Lievens.
Het was in dit laatste waar steeds leute en plezier was, dat tussen druppel en pint, besloten werd aangezien Zevenkotte een stadhuis had, ze dan ook maar een vrederechter konden kiezen. Welnu het was de baas uit het stadhuis zelf, geboortig van Maldegem Kleyt aan wie deze grote eer te beurt viel om voor de eerste maal met algemeenheid der stemmen gekozen te worden. Op zondag 20.08.1893 werd dan ook de juge de paix van Zevenkotte plechtig ingehuldigd. Een prachtige stoet haalde hem in, twee hoornblazers te paard, gevolg door 10 ruiters van de papieren edeldom dezer eeuw, daarna de voddegaarders met hondengespan gevolgd door de heren ministers en de grote wereld, besloten door de bolders in groot uniform en uiteindelijk het gespan van de nieuwe juge de paix, getrokken door drie felle honden en omringd door zijne ambtsgenoten, griffier, deurwaarders en advocaten. In het Roodehand werd hem de erewijn met volle pinten aangeboden en sprak hij tot de menigte zijne eerste redevoering uit over den vrede die recht moest doen zegevieren in de gebuurte. Het spreekt voor zich dat eenmaal terug thuis het weerzien met de vrederechterin aandoenlijk was. Dol van vreugde riep hij tot zijne klanten :”hoe meer gij drinkt, hoe liever!” Daarop volgde een bolling met 50 pelotons en ’s avonds werd de buurt door een schoon vuurwerk verlicht.


In 1894 dan, hebben de bewoners van de Eerstestraat, met toelating van het gemeentebestuur, eendrachtig besloten de kermis die men gewoon was te vieren den 3e zondag van oktober voortaan te laten plaatshebben den 2e zondag van september. Ter dezer gelegenheid zou men geen moeite sparen om voor de eerste maal op zondag 09.09.1894 het vernieuwde kermisfeest op te luisteren. Een historische stoet van ruiters en voetgangers met aan het hoofd een groep ruiters met twee clairons die den vooruit blazen zal de gemeente en de straten door trekken tot verering van hunnen nieuwen vrederechter uit het “stadhuis”, kostuums zullen in gereedheid zijn in het Roodehand. Des zondags zal er een rijke prijsbolling plaats hebben en een tentoonstelling van kleine veerassen zoals vogelen, konijnen, katten, honden, muizen en stiensche ratten; alsook landbouwgewassen: rapen, wortelen, beterave, aardappelen, fruit en moeshoofvruchten. Alles zal tentoongesteld worden. De opening der kermis zal op zaterdag 8 september door het losbranden der kanonnen aangewakkerd worden; den maandag zal er een plechtige mis gecelebreerd worden voor de afgestorvene vrienden uit de gebuurtestraten.
Toen in 1897 een nieuwe “aanlander”  Frans De Meester zijn nieuwe estaminet “Chicago” op Zevenkotte opende, maakte hij bekend dat hij op zondag 21 november 1897 eene ton mossels gratis ten beste zal geven aan deze die het feest zullen bijwonen. Er zijn tevens verschillende prijzen te winnen als volgt : 3 prijzen voor deze die het meeste getal mossels kan binnen spelen, ten minste 30 per minuut uit de schelpe trekken; ook 3 prijzen voor die het meest getal mossels kan binnen draaien, ten minsten 300; ook prijzen van om ter zeerst en langst, ten minsten 3 uren. De prijskampen zullen onpartijdig door de commissie, zijnde de mannen van Chicago, beslist worden.
En voor wie denkt dat ze in die tijd geen fantasie hadden, geven we tot slot de aankondiging in ’t Getrouwe Maldegem van Victor De Lille verschenen op zondag 27.11.1898 :                                                “Gemeente Sint Laureins,Zevekotte.                                                                                                    Jaarlijksch mosselfeest op zondag 27 november bij Frans De Meester, Chicago, ter dezer gelegenheid zal er om 7 uren ’s avonds 2 tonnen mossels aan de liefhebbers besteld worden, om 9 ure bloedsiris aan de deelnemers en daarna sneemuizen met zeekapiteins en oortulaenevogelen, allen in het vet gebraden. De mosselvrienden worden uitgenoodigd het feest te komen opluisteren. Alles is GRATIS.”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten