dinsdag 3 december 2013

Sint-Laureins : de kerk en haar omgeving, de zuidkant.

 
 
 Dit beeld van de zuidkant van de Brieversweg met de kerk, de koepel van het godshuis en rechts het gemeentehuis met trapgevel dat gebouwd werd in 1902 is nog zeer herkenbaar en dateert van de eerste helft der 20e eeuw. Het huisje links op de voorgrond werd ooit verhuurd door Marie Thérèse Lievens aan Louis Strymes-Dubosch van 1870 tot 1878. Hier woonden ook nog vanaf hun huwelijk in 1867 tot 1874 Maria Antonia Strymes-Longueville vooraleer ze naar Sint-Margriete vertrokken. De ouderen onder ons herinneren zich hier nog Schelstraete, Daelemans en slagerij Verheye.
Het tweede huisje werd gekocht, verbouwd en bewoond door de kinderen van bovengenoemde Maria Strymes-Longueville met name Alphonse en Louise en verkocht aan postmeester Van Parijs waarna het een hele tijd dienst deed als postkantoor, daarna gekocht, tijdelijk bewoond en verbouwd door Raymond Strymes-De Neve waarna verhuurd.

In de jaren rond 1550 stond  links van de kerk een oude hofstede waarvan de eigenlijke woning werd vergroot of herbouwd in 1690. In 1859 werd een gedeelte der woning verkocht. Later werd een oude kamer afgebroken en werd het huis naast de kerk gebouwd dat in 1869 werd gekocht door De Sauter Leopold gehuwd met Van Hijfte Serafiene, winkeliers en koperslagers. Hun opvolgers Peetje De Sutter en zijn Emerence waren graag gezien bij de jeugd, want we kregen daar altijd een van oud gazettepapier zelfgeplakte tipzak vol met nic-nacjes. Op het laatst waren hun petroleumlampen in allerlei maten, glazen voor lantaarns, waterpotten en dergelijke even gedateerd als hun verkopers! In 1958 werd het huis gekocht door Aimé Strymes-Maeyens en in 1970 afgebroken en herbouwd door Raymond Strymes- De Neve waarna later de textielwinkel vervangen werd door een coiffeursalon.  
Rechts, voorbij de kerk zien we de winkel van Celina Maeyens, modiste en echtgenote van Clemens Vandevoorde facteur, later Aimé Strymes-Maeyens vooraleer ze verhuisden in 1958 naar de andere kant van de kerk, waarna Marcel Jodts-Accou en momenteel Marijn De Roo-Van Den Bossche.
Daarnaast de schoenwinkel van Charles De Vlaeminck-Roets die verdergezet werd door Julien Immesoete-Valcke  en later Elektro De Roo.
Het derde huis voorbij de kerk was bewoond door schilder Gerard Laureyns gehuwd met Clara Gheys, textielwinkel.
De rij kleinere huizen verderop werden in de loop der tijd vernieuwd om te eindigen bij de electriciteitswinkel  van Marietje Pieters die gehuwd was met de alom gekende Prudent  De Geeter, smid van beroep maar evenzeer onvergetelijk als muzikant  bij de plaatselijke fanfare, als toneelspeler, maar ook als kerkzanger.

De mooie kapel die men hier rechts op het beeld  de reeks woningen ziet afsluiten en die een prominente rol speelde elke avond tijdens de hele meimaand voor de obligate Paternosters en onvermijdelijke Marialiederen, werd opgeofferd aan de eisen van de mobiliteit, om veiligheidsredenen gesloopt en vervangen door een meer gestroomlijnde versie.
Helemaal rechts op de eerste foto kijkt men tenslotte aan tegen de zijgevel van wat toen waren de twee woningen der onderpastoors.      


                                                                                  

2 opmerkingen: