Wanneer men, als amateur, begint na te denken over zijn roots en nieuwsgierig wordt naar de leefomstandigheden van zijn voorouders, heeft men al snel de microbe te pakken van het stamboom onderzoek. Wat heel klein begint met het bijeensprokelen van enkele gegevens, groeit snel uit tot een dwangmatige speurtocht in allerhande archieven. Je begint je in te leven in de tijd van toen en dan stoot je onvermijdelijk op allerlei randfeiten waardoor je nieuwsgierigheid nog meer wordt aangewakkerd !
Wanneer men dan een duik neemt in de bevolkingsregisters en de registers van de Burgerlijke Stand van een gemeente, ontdekt men daar familienamen die in de huidige tijd helemaal uit de gemeente of zelfs uit de bredere regio verdwenen zijn, wat dan weer je nieuwsgierigheid voedt !
Neem nu de familie NEELS in Sint-Margriete, ter plaatse is nergens nog een Neels te bespeuren. Alhoewel, begin 19e eeuw woonde Neels Carolus gehuwd met Strymes Angelina op het dorp, en werden er heel wat Neelskens op de wereld gezet ! Niet alleen op het dorp maar o.a. ook in de Molenwegstraat woonde een Neels en hoewel die allemaal van het toneel verdwenen zijn, hebben zij toch sporen nagelaten, zoals in de naam van de brug over het Leopoldskanaal, de Neelskensbrug !
Dan gaat men zich afvragen wat de oorzaken zijn waardoor een naam uit het beeld verdwijnt. Men beseft al vlug dat dit van alles kan zijn : niet gehuwd, kinderloos, gewoon uitgestorven, enkel overlevende vrouwelijke nakomelingen waardoor bij huwelijk toch de naam verdwijnt of simpelweg, verhuisd naar andere regionen. In onze grensgemeenten komt daarbij nog dat vreemde namen van douaniers of rijkswachters slechts tijdelijk in onze gemeente opdoken om dan weer te verdwijnen zoals ze gekomen waren. Sommige nakomelingen kom je dan soms weer terug tegen in uitzonderlijke omstandigheden. Dit is ondermeer het geval met Neels Alois Edmond geboren in Sint-Margriete op 10.10.1885. Hij huwde in Zomergem op 03.11.1909 met Maria Baeckelandt, verliet zijn geboorteplaats en we vinden hen later terug in o.a. Gentbrugge waar hun vierde zoon Marcel op 29.12.1922 geboren wordt. Niets uitzonderlijks, ware het niet dat wij Ridder Marcel Neels beter kennen als Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero !
Alois, geboren in Sint-Margriete, is dus de vader van de striptekenaar van de avonturen van Nero en Co, Piet Fluwijn en Bolleke, de Lustige Kapoentjes en vele andere.
In plaats van twee beelden uit Reinaert de Vos in Sint-Margriete had men misschien tevreden kunnen zijn met één en kunnen kiezen voor een stripfiguur uit het oeuvre van de zoon van een geboren Sint-Margrietenaar !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten