zondag 22 december 2013

Sint-Laureins : Vroegere functies in de kerk, de hontslaeger..

In de middeleeuwen had elke parochie wel een hondenslager om tijdens de goddelijke diensten de honden uit de kerk te houden. Zo ook te Sint-Laureins waar hij voor het verlenen van deze dienst een jaarlijkse beloning van 3 pond groot ontving. In de kerkrekening van 1721 staat vermeld : "Item aen Jacob Van Dorpe drij pondt gr. over een jaer pensioen van 't weiren de honden ende andere ghedierten uyt de kercke."
Er werd niet alleen veel gebruik gemaakt van een hondenkar als vervoermiddel, maar in die vaak onveilige tijden was het niet ongewoon dat kerkgangers uit ver afgelegen eenzame boerderijen van de uitkanten van de parochie hun hond meenamen bij hun voettocht naar de kerk om de baanstropers of allerlei ander gespuis of de toen nog veel voorkomende wolven van het lijf te helpen houden.
De dieren kregen vanzelfsprekend geen toegang tot de kerk en werden aan de toegangsdeur achtergelaten. Het gebeurde wel eens dat een trouw dier zijn meester volgde tot in de kerk, ook was het niet te verwonderen dat bij koud of regenachtig weer de honden de kerk binnengesmokkeld werden door hun baasje. Uitgerust met een stok of soms een zweep hield de hondenslager bij het binnenkomen der gelovigen de honden buiten de kerk, en was er eentje aan zijn aandacht ontsnapt werd die met de stok uit het kerkgebouw verdreven of bij het nekvel jankend naar buiten gesleept.
Buiten dit werk waren zijn taken veel gevarieerder, ook werd hem gevraagd het jonge volkje en de jongelingen die het te bont zouden maken in toom te houden en bovenop kreeg hij ook heel wat andere klusjes op te knappen.
Toen de tijden veiliger werden en de zeden veranderden bleef de "hondenslager" verder in dienst maar de naam verdween. Hij werd gaandeweg vervangen door twee andere liturgische medewerkers, de kerkbaljuw die dichter bij de misviering stond en de Suisse of pijke wiens functie meer gericht was op de algemene ordehandhaving in de kerk. Het ambt van baljuw bestond veel vroeger dan dit van "Suisse" dat slechts ontstaan is einde 19e eeuw naar analogie met de pauselijke Zwitserse garde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten