dinsdag 10 december 2013

Sint-Laureins : Nog over de wijkkermissen rond 1900


Na de Eerstestraat kon ook den Oosthoek niet ten achterblijven. Ook daar bevonden zich verschillende herbergen.
Er werd dan ook in Juni 1903 een groots feest georganiseerd, ter gelegenheid van de inhuldiging van hun vaandel en de aanstelling van de “president” Fernand De Coster.
Met het nieuw vaandel voorop is de president daarna in een rijtuig, omringd door al de leden der maatschappij den Oosthoek rondgereden.
“Merkweerdige” redevoeringen werden uitgesproken door Ferdinand Vanden Dorpe, zijne griffier, zijn commandant Jozef Jodts en door den president zelf die besloot met den wens dat alle leden ook na hun dood, nog zouden mogen genieten van de voordelen der vereniging door een plechtige mis! Huizen en herbergen waren versierd met gedichten, zo bij Charles Vande Winckel, Victor Pille en op de opgerichte ark, waarop we o.a. konden lezen:

            Mocht hij nog lange leven
We lezen een tientje van ons Paternoster,
Voor president De Coster!

Ook na de uitbundige festiviteiten in 1894 bij de kermis op de nieuwe datum van de Eerstestraat hadden ze de smaak voorgoed te pakken. Tot dan was de Eerstestraat een aardeweg met de nodige putten en het onvermijdelijke slijk. Tot het gemeentebestuur in 1905 besloot de weg te verharden met afval van de steengroeven. Vandaar dat op zondag 21 mei 1905 de Graveefeesten werden gevierd. Van 5 ure ’s morgens wapperden 60 vlaggen over de straat, die drie kwart lang is beplant met 2000 bomen en waar niet minder dan 20 arken of triomfbogen waren opgericht, gekroond met dichten en kransen, en in grote letters ”Welkom! Welkom!”Als ’t ware de schoonsten boulevard van ’t land en er waren in den achternoene wel 6000 mensen bijeen.
Het feest begon met een stoet van velo’s, geschetter en getoet zonder einde, geestelijke en wereldlijke overheid zowel als ’t muziek deed mee, dit alles ter ere van de Gravee.

Maar ook ter ere van Ferdinand Accoe den waard van de “Roode Hand” en ook ter ere van het Gotisch wapenberd dat het Roode Hand verbeeldt en dat onder de pannen aan zijne estaminet hangt. Het hangt daar al van 1749 dat is dus schrijve en zegge 156 jaar.
Fernand zelf is de inrichter van al die feestelijkheden, hij is ’t die de kermesse van de Eerstestraat doen verleggen heeft en met goed gevolg.
Hij is ’t die met zijn schrijven en wrijven den Gravee bekomen heeft, en kwam hij er niet met spreken, hij kwam er met zingen.
Er werd dan ook duchtig in de stoet gezongen:              

En nu juichen wij en zingen
Leve de Raad,leve de Staat
En laten onze glazen klinken
Op den Gravee van d’Eerstestraat.

Fernand verkocht die liedjes ten voordele van het feest en eentje dat nog rapper verkocht werd
            luidde als volgt:

            Wie is gekend ten allen kant? Fernand
Bijna door heel ons Belgenland? Fernand
Wie is die man zo hoog geroemd?
Zeg mij hoe dat hij wordt genoemd?
Fernand, Fernand, Fernand!
Wie is die goede, brave mens?
Die zoveel doet voor Sint-Laurens?
Wie zag de boeren van de wijk
Verzonken in het vuil en slijk?  Enz…

Tot ’s avonds was er leute en plezier, alles verliep vlot en zonder moeilijkheden, ondanks  de massale opkomst. Geheel de wereld en Aaigem (van buiten de wereld!) was daar!
 Fernand had nog één droom, een Fernandszondag, gelijk de Blasiuszondag.
Blasius komt wat vroeg in ’t jaar en op Sinte Fernand zijn de dagen langer! Dus dat beloofd!
En dat de mannen van de Eerstestraat hun woord houden zal men geweten hebben!






In het jaar onzes Heren 1906 wordt op zondag 10 juni, officieus tot Fernandszondag verklaard,
in de Eerstestraat een grote en prachtige “Bloemenstoet” ingericht door de verenigde wielrijders ter gelegenheid der verjaring van de Graveefeeste!
Meer dan 250 frank prijzen: voor enveloppe trekken, voor de grootste groep, voor de verstkomende, de schoonst versierde velos, enz… .
De stoet zal gevormd worden om 2 ure en zal “gephotografeerd” worden door de plaatselijke fotograaf Studio Gustaaf Gernaey!

Elk zegge het voort!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten