dinsdag 3 december 2013

Sint-Laureins : de kerk en haar omgeving, de noordkant.

Als je aandachtig bovenstaande foto bekijkt zul je dit stukje Sente in grote lijnen wel herkennen !                    Vooral de linkerhelft op de voorgrond is drastisch veranderd en nochtans is het geheel voor elke Sentenaar een vertrouwd stukje dorpsstraat aan de overkant der kerk tussen het huidig  ING-bankgebouw en de Vlamingstraat. Als je iets aandachtiger kijkt zie je uiterst links nog een stukje van dit bankgebouw, de vroegere brouwerij van burgemeester Huyghe, later, Buyck , de olieslagerij van Willy Van de Kerckhove en het café van Marcel De Vent, en helemaal rechts zie je dan een deel van de woning van de familie Cyriel Van Hecke aan de hoek van de Vlamingstraat, de textielwinkel bij Irma Goossens.

De eerste twee voor ons onbekende huisjes  links, afkomstig van een woonhuis met smidse werden later aangekocht door Florent Vercraeye- Himschoot en vervangen door een nieuwbouw met daarnaast een oprit waar heel wat inwoners van Sente hun stalen ros parkeerden wanneer ze naar de mis kwamen. Het was op deze plek dat heel wat mannen samentroepten bij de aanvang der goddelijke diensten in de kerk aan de overkant, kwestie van toch niet te vroeg binnen te zijn, de onderscheiden plechtigheden duurden toendertijd toch al zo lang ! Het was hier ook dat na de hoogmis op zondag de veldwachter  of later de gemeentewerkman Clement “den boy” na krachtig belgeklingel en met luide stem, van op een stoel de gemeentenieuwtjes of de noodslachtingen aan de goegemeente bekend maakte. Het was hier dat gemeenteverkiezingen gewonnen werden door kandidaten of hun vertegenwoordigers die met somwijlen de nodige discussie van op diezelfde stoel het boude woord namen ! Het was eveneens hier dat straatzanger Tamboer van Balgerhoeke het wereldnieuws “heet van de naald” bezong en zijn blaadjes met de liedjesteksten verkocht aan 10 centiem, 1 of 2 frank ’t stuk en waar hij later met veel humor en evenveel branie zijn scheermesjes aan de man bracht. Momenteel woont daar Hilde Vandevoorde-Herrebout in een eveneens vernieuwde woning.
 Het volgend voor ons onherkenbaar gebouw met poort werd dan later de tweewoonst met aan de ene kant de tabaks winkel van Juffrouw Adrienne Cools en haar moeder en daarnaast de winkel in kruidenierswaren van Pierke (Petrus) Vanholsbeke en Lena Verniere. Later werd het linker woonhuis door Annie De Neve en haar man Etienne Goossens van een nieuwe voorgevel voorzien en kwam er een uitgebreide kruidenierswinkel die later werd voortgezet door Judith Schoors-Verstraete . De tabaksartikelen verhuisden naar Pierken en Lena.
 Vanaf hier, de rechterkant van de foto, zal wellicht alles meer herkenbaar worden. We krijgen nu het huis bewoond door Marie-Paule Focke- David Paul weliswaar met een andere voorgevel maar je ziet er voorbij, duidelijk het hek en het eindje muur. Gevolgd door de woning van Mariette en Marcel Van Kerkhove. Misschien herinner je, je hier nog Angelique Van de Rostyne die naaide voor particulieren maar ook voor winkels of herinner je, je misschien wel de loodgieter ? Het afdak tegen de zijgevel is wel afgebroken en is nu een oprit.
 Het pand erna is het huidig verzekeringskantoor voorheen de textielwinkel van Raymond Chaves d’Aguilar en Chris, vroeger was hier de fietsenwinkel waarna garage “Simca” van Alfons Van Kerkhove alias Kootje Koene en zijn Marie. Fons was eigenaar van de enige officiële taxi in Sint-Laureins.
 Volgt dan het gebouw dat lang geleden de herberg was van de familie Rombaut, je herinnert je wellicht de weduwe Irene Rombaut met zoon Emile die later beroepsmilitair werd en in zijn jeugd misdienaar was, zoals vele jongens die in de buurt van de kerk woonden. Na een periode als “gesloten huis” te zijn gebruikt werd de traditie van café verder gezet door verschillende uitbaters Arlette, Anna,Marcel, Etienne, Albert, enz. tot tenslotte café “El Gringo"                                                                                                                         Het laatste volledig zichtbare gebouw rechts tenslotte is het huidig advocatenkantoor, vroeger de oude herberg “De Zwaan” . Dit bleef lange tijd café en zo werden er ter gelegenheid van een gouden huwelijksfeest bij Henri Claeys voor wier woning een praalboog was opgericht op 09.11.1929 tijdens de maaltijd schone muziekstukjes op de piano uitgevoerd door juffer Louise Longueville terwijl ondertussen de zwarte flessen goed werden geledigd, zo blijkt uit “De Eeclonaar” van 17.11.1929. Later kwam hier de winkel van Alix Claeys en Remi Coene opgevolgd door Guido Coene- De Roose.


Deze foto toont helemaal rechts dezelfde huisjes die je op de linkerkant van de afbeelding bovenaan vindt maar nu reeds lichtelijk verbouwd, en waar eerstgeplaatste foto de dorpsstraat richting Oost (Moleneinde) weergeeft krijg je hier richting West (Karelshoek) !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten