zondag 2 november 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Albert Gailliaert en Emiel Braet.

Het zou van weinig respect getuigen moest ikzelf niet enkele woorden wijden aan twee oud-strijders 1914-1918 waarvoor de voorzitter-stichter der bond van Sint-Laureins niet meer in de mogelijkheid was een afscheidsrede te houden bij het open graf, wat hij voor vele vrienden, goede kameraden, strijdmakkers, steeds met volle overtuiging deed. Namelijk voor zichzelf en voor zijn goede vriend die korte tijd na hem overleed.


Albert Gailliaert werd geboren in Sint-Laureins op 21.12.1892 en overleed te Sijsele op 13.10.1986. Hij was de eerste voorzitter van de oud-strijdersbond van Sint-Laureins. Hij was rechtschapen, wilskrachtig en zeer energievol. Als onderwijzer legde hij telkenjare met veel brio en met een stem als een klok aan het jonge volkje de betekenis uit van de nationale driekleur en van 11 november, overtuigd dat de vredesboodschap nooit mocht vergeten worden. In zijn toespraken niet alleen bij begrafenissen van medestrijders, maar bij alle samenkomsten, herdenkingen of feesten sprak hij steeds met veel vuur over de offers gebracht voor onze vrijheid, overtuigd dat het ondoenbaar was zijn toehoorders ten volle te doen aanvoelen wat men in die Groote Oorlog meegemaakt had, indien men er niet bij was geweest.
Zijn karakter was gestaald in het leed van het oorlogsgeweld aan de IJzer. Hij was sociaal bewogen en steeds bereid eenieder bij te staan in nood. Eenvoudig, openhartig en eerlijk in woord en daad.
Hij was Ere -Reserve Kapitein, Vuurkruiser, geëerd met het ijzerkruis, het oorlogskruis met palm, Commandeur in de orde van Leopold II met zwaarden, Commandeur in de kroonorde met gulden zwaarden, Commandeur in de Leopoldsorde met gulden zwaarden.
Hij was Ere-voorzitter van de oud-strijdersbond 1914-1918 van Sint-Laureins.

Emiel Braet werd geboren te Sint-Laureins op 24.03.1894 en overleed te Sint-Laureins op 14.02.1987. Hij was medestichter en bestuurslid van de bond. Ook hij was getekend door het drama van wereldoorlog 14-18 en was blij te kunnen vertellen over die periode in zijn leven aan al wie wilde luisteren.
Hij was Vuurkruiser, ontving het oorlogskruis met palm, was ridder en officier in de kroonorde en Leopoldsorde, e.a.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten