vrijdag 31 oktober 2014

Sint-Laureins : WO I - Oud-Strijders : Raymond Trenson.

Uit de lijkrede uitgesproken door de heer Albert Gailliaert, voorzitter, op het graf van de heer Raymond Trenson, lid van de bond der Oud-Strijders van Sint-Laureins.

...Raymond Trenson werd geboren te Sint-Laureins op 21.01.1894 en is overleden te Sint-Laureins op 18.05.1973. Hij behoorde tot de klas van 1914. In het begin van de oorlog werd hij opgeroepen en thuis weggerukt om zijn soldatendienst aan te leren in het verre Frankrijk. Na enige maanden dril kwam hij reeds in 't begin van het jaar 1915 op het front terecht bij het 2e regiment Jagers te voet.
Van meet af aan heeft hij alle wederwaardigheden van zijn regiment meegemaakt en alle sectoren mede moedig verdedigd.
Wie herinnert zich niet die langdurende wachten, bij dag en nacht, in slijk en kou, en onder vuur, gedurende 4 eindeloze jaren ?
Wie herinnert zich niet die talloze obussen, shrapnels, bommen en granaten ?
Wie herinnert zich niet het gevaarvolle leven tussen geweer- en mitrailleurkogels, om dan nog niet te spreken van de gasoorlog ?
Wij, overblijvende oud-strijders, verliezen met hem een goede, gezellige en oprechte makker. Zijn dood schept een grote leemte in onze uitgedunde rangen. Van de 120 blijven er maar 17 meer over, waarvan de helft de samenkomsten niet meer kan bijwonen.
Ik heb Raymond dikwijls ontmoet in de kantonnementen achter het front in gezelschap van August Pieters en Richard De Vogelaere, steeds kwamen dezelfde vragen : Hoe lang nog ?
Voor zijn goede diensten aan het land bewezen werd hij meermaals vereremerkt met o.a. Het oorlogskruis met vergulde leeuw, het vuurkruis, het ijzerkruis, het kruis van ridder in de kroonorde en in de Leopoldsorde met zwaarden, en het kruis van officier in de orde van Leopold II met zwaarden...

Met dank aan Mevrouw Cappon-Gailliaert Julia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten