woensdag 5 maart 2014

Sint-Margriete : Grensperikelen aan de Brakke.

Op zondag 19.08.1900 om 5 uur in de namiddag zou in de herberg "Den Buitenlust" bij Adolf Lampo te Sint-Kruis Barakke dicht bij de Belgische grens, aan het hulpkantoor der douanen te Sint-Margriete, in tegenwoordigheid van de veldwachter van Sint-Kruis, overgegaan worden tot de openbare verloting van den ouderwetsen velo (fiets) "un sans pareil" van Verhoeye Frans, brigadier hulpontvanger der douanen te Sint-Margriete.
Zo was het althans gepland, en zo werd het ook bekendgemaakt.
Dat er veel gegadigden waren bleek uit het vervolg van de tekst : De inschrijvers ten getalle van 200 worden vriendelijk verzocht aanwezig te zijn om desgevallend hun gewonnen fiets (velo) in ontvangst te nemen!
Maar men had zonder de waard gerekend ! Verbod voor de loterij werd opgelegd door de burgemeester van Aardenburg, koortsachtig werd gezocht naar een oplossing en toen men dacht die gevonden te hebben onder de vorm van een teerlingprijskamp viel hier ook het verdict : verteerlingen mag ook niet !
Dan maar uitgeweken over de grens, maar daar was een loterij ook verboden. Gelukkig was op Belgisch grondgebied een teerlingprijskamp wel toegestaan en uiteindelijk werd het fel begeerde rijtuig dan maar verteerlingd bij Maes te Sint-Margriete. Het spreekt vanzelf dat na al het gekrakeel menig pintje werd gedronken, veel plezier werd gemaakt en iedereen eens goed zijn gedacht heeft gezegd !
Eind goed, al goed, en het kleinood, de velo van Frans de brigadier werd tenslotte gewonnen door Eduard De Wilde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten