Sint-Laureins :De Eykensmolen op het Moleneinde.

Dat burchten en kastelen in Sente tot op heden louter op fantasie berusten zal ik niet betwisten, maar dat er ooit drie molens op ons grondgebied stonden is zeker !
Felix Eykens, klokkenmaker liet in 1846, aan de Brieversweg, nu dorpsstraat, een zaagwindmolen bouwen uit hoofde van zijn beroep, die in de volksmond zijn naam gaf aan het oostelijk deel van de straat, het Moleneinde, van aan de Vlamingstraat respectievelijk Rommelsweg tot het einde. Het was een stenen stellingmolen, ook bruikbaar als graan- en oliemolen, zodat Felix evenzeer mulder was.


De molen wordt in 1862 verkocht aan Pierre François Baeyens - De Smet van Sint-Margriete.
Baeyens is trouwens een bekende naam bij molenaarsfamilies in Sint-Margriete, denk maar aan de houten korenwindmolen Baeyens in Sint-Margriete ten noorden van de kerk, tegen de grens met Nederland, die reeds bestond voor 1775 met als eigenaar na 1830 Zaché Baeyens - Goethals, na zijn dood in 1850 geërfd door zijn weduwe en de kinderen. In 1873 kwam hij na verdeling in handen van François Antoine Baeyens - Mabesoone. François bouwde uiteindelijk een nieuwe stenen molen, maar nu aan het andere einde van het dorp, ten zuiden van de kerk. Deze molen in Sint-Margriete zal door een grote brand in mei 1914 voor het grootste deel verwoest worden, enkel het onderste deel van de romp is daar nu nog van over !
In 1884 koopt Honoré Devos - De Craene Louise de Eykens molen en plaatst er in 1890 een stoommachine.
Op woensdagmorgen 20.11.1907 om 8u30 is er brand uitgebroken in de vlasschuur van Honoré Devos, molenaar en vlashandelaar in het dorp te Sint-Laureins. Na weinige minuten waren de pompiers al ter plaatse samen met een grote menigte volk dat kwam toegestroomd en die uit alle omliggende huizen water moest aanhalen. Na 2 uur moedige strijd was men het vuur meester en was alle gevaar geweken. Er was een grote ramp vermeden vermits de schuur omringd was met vlasmijten en oogstoppers. De schade aan het vlas was nogal groot maar het gebouw heeft minder geleden. De oorzaak was onbekend maar alles was verzekerd !


In 1929 wordt de molen tenslotte gesloopt maar het malen wordt verdergezet door de zoon Raymond Devos - De Langhe Martha, wat later de handel in meststoffen en het granenbedrijf Adhémar Braet - Devos Marie-Josepha  wordt.


Op bovenstaande foto zit uiterst links vader Honoré Devos en staande van links naar rechts dochter Marie, dochter Alice, zoon Raymond en dochter Clara.

Met dank voor de foto's aan de heer Raymond Van der Sickel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten