Sint-Laureins : Ook zij, zijn geboren in Sente. (4)

Alice De Neve (Zuster Vitalis) ° SJ 30.03.1907  + Zomergem 02.05.2001.
Marie De Neve (Zuster Vitaline) ° SJ 07.09.1908  + Gent 04.07.1985.

Zuster Vitalis.
Geboren als kind van brave ouders, in het groot gezin van Vital De Neve, groeide ze op in vreugde en schoonheid tot ze koos voor een leven in dienst van God en de gemeenschap. Ze begon in Gent als postulante, strevend naar het religieuze leven, nog niet toegelaten tot de orde, als een inleidende fase voorafgaand aan het noviciaat, een proeftijd vóór de definitieve intrede in het klooster. Doch Gent was geen einddoel, maar wel een vraagteken,vol verwachting berustend waar men haar ook heen zond !
Zo belande Vitalis te Oostakker op het kasteel, daar leerde Zuster Chrysanta haar de fijne trucjes der edele kookkunst en ook menige andere werkjes. Maar het kloosterleven heeft zo zijn wetmatigheden, dus hierna wordt Zuster Vitalis gezonden naar een ander huis : Sint-Laureins, waar de keuken weer haar werkterrein wordt. En daarna wordt het Elene, waar ze een voorbeeld is van werkzaamheid en offerzin, van hechte deugd vol religieuze geest. Ze kookte, bakte, deed de tuin, niets was haar te veel ! Ook in de kerk wist ze zich dienstbaar te maken ! Later heeft ze haar beste krachten nog gewijd aan Leeuwergem, waar de boomgaard haar domein werd en het vele fruit haar droom voor het maken van lekkere confituur. Lenig als ze was, bleek ook het plukken voor haar kinderspel !
Hierna ging het naar Zottegem waar ze ook zorgde voor de school. Maar waar ze ook terecht kwam was er blijdschap en plezier en bleven leuke herinneringen achter, zoals bij de jubilé van Zuster Materna waar ze zich aanmeldde als Mevrouw van het kasteel tot groot jolijt van de medezusters, of bij het Kanasteren waar ze keer op keer won van Zuster Maurice die telkens weer wanhopig zuchtte "Och, help mij Lieve Heer !", of bij het verhaal dat ze eens een moord heeft begaan op 43 kerels, het waren wel "vleermuizen" !
Dan ging het nog eens naar Gent als keukenzuster, maar 't duurde daar weer niet lang en zo kwam ze tenslotte met pak en zak in Mariahove Bellem terecht.
Op paasmaandag 16 april 1979 vierde Zuster Vitalis De Neve haar gouden kloosterjubileum in Mariahove te Bellem. Om 11 uur werd door Mgr. De Kesel, hulpbisschop van Gent, de Eucharistie opgedragen in concelebratie met Kanunnik P. Loontjens, algemeen directeur van de Zusters Kindsheid Jesu, en met E.H. P. De Ridder, rector van Mariahove.
In Mariahove bleef ze langer dan oorspronkelijk voorzien, tot uiteindelijk haar krachten het begaven en ze tenslotte in het huis te Zomergem werd opgenomen waar ze na een lang, vruchtbaar en dienstbaar leven, terugkeerde tot de Heer.


Foto genomen bij het gouden kloosterjubileum in Mariahove te Bellem met de op dat ogenblik nog levende broer en zussen, van links naar rechts, Elza, Zulma de echtgenote van Albert, Zuster Vitaline, Albert, Zuster Vitalis en Margriet.

Zuster Vitaline.
Op de wijk De Zonne werd op 07 september 1908 het 11e kindje geboren in het gezin. Uit een diepgelovige, talrijke en noestwerkende familie, ging ze haar oudere zuster achterna, om door stille dienstbaarheid, zich belangeloos weg te schenken en het Rijk Gods, vooral onder de armen en hulpbehoevenden, te helpen verbreiden. Zij vond er vreugde in, ongezien en in het verborgene, zich dienstbaar te stellen in verschillende huizen van de congregatie, in zichzelf vergetende liefde en blijvende inzet voor de anderen.
Ze is binnengegaan in 1928, werd geprofest op 16 mei 1930 en gaf het beste van zichzelf achtereenvolgens in volgende huizen : Gent, de Nederpolder, Eke, Huise, Sint-Laureins, Leeuwergem en tenslotte Schreiboom Gent.
Het was hier in O.L.Vrouw ten Schreiboom, Kortrijksepoortstraat Gent, dat ze op 7 september 1980 haar gouden kloosterjubileum vierde en haar kloostergeloften hernieuwde.
Belofte aan God, aan de Bisschop van Gent en aan de Algemene Overste van maagdelijkheid, armoede, gehoorzaamheid, volgens de constituties van de Congregatie van de Zusters Kindsheid Jesu.
Trouw aan de Evangelische Boodschap, moedige beleving van Gods Liefde in de kloostergemeenschap, en bezielde toewijding aan de medemensen in alle dienstvormen.
Na zich tientallen jaren dienstbaar gemaakt te hebben in Schreiboom is ze zacht in de Heer ontslapen in de kliniek H. Familie te Gent op 4 juli 1985.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten